onsdag 4 juni 2014

"Filosofen och vargen" av Mark Rowlands

"Det finns en berättelse om en varg som levde i Gubbio i Italien och hans möte med den helige Franciscus av Assisi. Vargen hade terroriserat stadsborna under en tid och den helige Franciscus blev ombedd att övertala honom att sluta med detta. Vargen och helgonet träffades en dag utanför stadsmurarna och ingick en överenskommelse - ett avtal som attesterades i laga ordning av vederbörande tjänsteman i staden. Vargen gick med på att sluta terrorisera innevånarna i Gubbio och att lämna deras boskap ifred. De å sin sida lovade att ge vargen mat och tillåta honom att ströva omkring fritt i staden. Denna berättelse roar mig eftersom jag - helt oberoende av detta - hade ingått i stort sett samma avtal med Brenin." 
(Sid. 118 i "Filosofen och vargen", Mark Rowlands)

"Filosofen och vargen - Visdomar om livet, kärleken och lyckan" är en slags självbiografi av filosofiläraren Mark Rowlands.
Är man intresserad av vargen (eller hunden) är boken klart läsvärd, är man dessutom nyfiken på varför folk beter sig som de gör (t.ex. bildar allianser och intrigerar) så kan man också då finna nöje i att läsa den.

Filosofen kan tyckas framställa sig som en hyperaktiv trasselsudd med alkoholproblem, men det ordnar upp sig för honom så småningom, och hans vänskap med vargen Brenin ger många goda insikter som han delar med sig av i denna bok. Visst kan det bli lite långrandigt ältande ibland, men i stort sett är det trots allt en riktigt läsvärd bok. För en sann djurvän handlar det om.


Betyg:
* * *


För den som är intresserad av vargen i dess rätta vilda tillstånd rekommenderas självklart: "Vargen den jagade jägaren" av Henrik Ekman.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)