lördag 26 juli 2014

"Nostradamus försvunna profetior" av Mario Reading

"Nostradamus försvunna profetior"
av Mario Reading
Lite besviken blev man allt på "Nostradamus försvunna profetior" av Mario Reading. Väl mycket "frossande" i överdrivet makabra, våldsamma beskrivningar.

Lite slarvigt och okorrekt, t.ex varför används ordet "zigenare" och inte "romer" i romanens handling? - boken är ju skriven 2009 och då borde man väl veta bättre! I handlingen beskrivs att tiggeri och stöld förekommer fullt normalt i romernas naturliga sätt att leva - skulle kunna ha tagit det som fantasi då detta trots allt bara är en påhittad roman, men i förordet menar författaren att; "Det jag skrivit om romernas kultur, språk, sedvänjor, namn och myter bygger på fakta"... Gör själv inte anspråk på att veta speciellt mycket om romer, men det där med tiggeri utöver nöd och stöldbenägenhet (den ansedda rätten att handla utanför lagen) trodde - och tror jag fortfarande - är fördomar, något som detta folkslag däremot med all sannolikhet tyvärr alltför väl vet är sant att där finns. Slarvigt är det så tillvida att det t.ex inte alltid helt klart framgår vem som säger vad i handlingen. Blir för övrigt också ganska irriterad på återkommande fixeringar, kommentarer eller sånt som skall uppfattas som lustigheter. Antar att det skall uppfattas som lite "macho".

För övrigt kan man väl dock säga att detta är ett spännande ämne att skriva roman kring, efterlämnade profetior av en historisk person på 1500-talet: Michel de Nostredame. En annan sak var att vissa historiska påståenden var intressanta och något man fick lust att kolla upp om det fanns någon verklighetsförankring bakom, t.ex det om Isis (egyptisk gudinna, syster till Set) och Osiris, deras barn Horos v.s.v. senare tids "förvandling" till modernare religion (finns ju gott om sådana transformationer världen över, och det lär väl heller knappast göra känslan av att historien oftast återupprepar sig speciellt svagare).

Den här boken skrevs alltså 2009 och då var mayakalendern magi, med sitt ödesdigra århundrade 2012. Anspelningar görs till detta och ännu en bok som har kommit ut av Mario Reading på svenska förra året (2013) tar upp denna tråd på nytt i Mayakoden. Och visst undrar man lite hur han får till konstruktionen där av historia, fakta och fiktion?

Blir det någon mer bok läst av Mario Reading? Därom finns ingen framtidsvision än så länge tyvärr, men vem vet...

Betyg:
* *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)