onsdag 13 augusti 2014

"Ljusets dotter" av Elisabet Nemert

"Ljusets dotter" av Elisabet Nemert
Under den sista stora bokrean var denna roman (en riktig "askungesaga") i historisk 1700-talsmiljö en chansning, hade inte läst något av Elisabet Nemert tidigare. Ganska bra språk, text och bra avvägda kapitel. För övrigt väldigt bra ungefär fram till halva boken, sen började det hela alltmer likna lite för mycket sötsliskig romantisk kioskroman (enligt mig).

"Ljusets dotter", av Elisabet Nemert, handlar om en familj boende i Sollentuna under andra halvan av 1700-talet. Fadern är en hårdför förman på Edsbergs slott och som våldsverkare i den egna familjen har han givit dottern Maria en höftskada som gjort henne halt. I en kuvad värld av slag, tråkningar, hårda ord och trakasserier, både i hemmet och utanför, finner Maria en tillflykt i musiken - att lyssna till och att senare få tillfälle att med totalt gehör även själv utföra.

Ödet för senare henne och hennes mor till Stockholm och där träder de in i en helt annan värld. Marias musikaliska talang tar henne till högsta societeten, ja, till och med till kung Gustav III´s öra når hennes musicerande.

Historiska händelser vävs in i handlingen på ett rätt så bra sätt. Och visst, självklart deltog Maria i Kungliga Operans maskeradbal fredagen den 16 mars 1792 och självklart bevittnade hon där attentatet mot Gustav III som tretton dagar senare orsakade kungens död.

Läsvärd!

Betyg:
* * *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)