måndag 8 september 2014

"Mitt liv med Bob" av James Bowen

"Mitt liv med Bob"
James Bowen
Ännu en fin bok om katten Bob och hans husse som ömsint beskriver sin högt värderade fyrfota vän.

Enkelt och ödmjukt skriven memoar med massor värme, charm och nyttiga insikter. Tänk vad en liten katt kan göra skillnad i en människas kantrade tillvaro. Dessa tu var helt klart själsfränder och riktigt bra för varandra.

Är uppenbarligen särskilt förtjust i böcker som förmedlar hopp, oavsett vad det är som besegras och vad det är som uppnås. "Mitt liv med Bob" av James Bowen är också en sådan bok, i allra högsta grad.

Har man läst den första; "Gatukatten Bob", så önskar man såklart även ta del av den här andra uppföljaren.

Hur kylig än omgivningen tidvis kan verka i en metropol som London, värmen finns där, även om det ibland behövs en Bob för att locka fram den (citat hämtat från sid. 167):

"Londonresenärerna är ökända för att inte ta notis om sina medresenärer, men även de mest kallhjärtade töar upp lite när de ser honom sitta där och noggrant känna av atmosfären. De knäpper kort med sina mobilkameror och går sedan till jobbet med ett leende. Att bo i London kan vara väldigt opersonligt och själsdödande. Tanken att vi på något vis muntrar upp människor får mig att le."

För att kunna gå framåt är det oundvikligt att bli tvungen att se bakåt, vilket säkert böckernas tillkomst bidrog till att James blev tvungen att göra. Så säg inte att böcker inte är viktiga - varken för de som skriver dem eller för de som tar del av vad andra har att berätta. Det är alltid betydelsefullt att försöka se tillvaron ur andra människors perspektiv, människor som har befunnit sig i livssituationer vi själva aldrig ens kommit i närheten av och ibland rentav inte ens kan föreställa oss.

Lätt att läsa för alla, hjärtevarm och ett avslut som inte lämnar ett öga torrt. Precis så som det kan vara med en riktigt bra bok.

James Bowen har med all säkerhet en hängivet trogen läsekrets och vem vet, kanske kommer vi att kunna se fram emot att han som nu publicerad författare med bästsäljande memoarer bakom sig, åstadkommer fler böcker i framtiden, med eller utan Bob i huvudrollen? Kika in på facebook eller den nystartade hemsidan nedan för att få svar på den frågan.

Betyg:
* * * * *

~

(Läs bakgrundshistorien; Litteraturmagazinet)

"Mitt liv med Bob" finns nu att köpa på:


Bob på blogspot? Jovisst, där också; Streetcatbob,
liksom på facebook.
Missa inte heller den nya hemsidan: James and Streetcat Bob.

~

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)