fredag 5 september 2014

"Monstret i Florens" av Douglas Preston och Mario Spezi

"Monstret i Florens",
Douglas Preston och Mario Spezi
Detta var en av de märkligaste böcker jag någonsin läst, och inte nog med det, berättelsen är även sann; hur osannolik den än kan verka.

Platsen är Florens i Italien, året är 2000. Den amerikanske författaren Douglas Preston flyttar med familj till en by utanför staden, möter journalisten (kriminalreporter) Mario Spezi och denne berättar om en serie groteska dubbelmord som inträffat i trakten kring Florens. Preston intresserar sig för fallet. Mario och Douglas blir snabbt goda vänner, dom påbörjar en egen utredning kring de bestialiska morden, jämte den pågående längsta och dyraste brottsutredning som förekommit i Italiens historia. "Konstigare och konstigare!" som Mario på ett ställe utbrister... kan inte annat än instämma.

Gillar du deckare kanske du väljer boken, har du tidigare läst "En ond liten handling" av Elizabeth George - läs då denna berättade verkliga historia så faller bitarna på plats, intresserad av landet Italien rent allmänt? - läs. Riktigt otäck är den, läskigt vågad då det kommer till beskrivningar av udda personer, och sådana verkar det finnas gott om där i Italien. Så, planerar ni en resa till Italien - läs inte "Monstret i Florens" strax innan!

Tycker väldigt bra om de beskrivande historiska tillbakablickarna man får i boken, t.ex om det "nästan bortglömda kapitlet i Italiens historia" som handlar om massmigrationen från ön Sardinien på 60-talet (i "Mario Spezis historia"; bokens första del) eller det som handlar om den översvämning som inträffade efter fyrtio dagars ihållande regn i Florens 1966 (i "Douglas Prestons historia"; bokens andra del).

Visst känner alla till det som berättats kring Londons; "Jack uppskäraren", Bostons; "Bostonstryparen", Tysklands; "Monstret i Düsseldorf", men har vi hört talas om "Monstret i Florens"? Det handlar om 14 mord (7 dubbelmord) från år 1974-1985, eller 16 om man nu räknar med det första dubbelmordet 1968 som hörde till det s.k. "sardiska spåret". Egendomligt att man inte läst något om det tidigare. Men samtidigt inte, med tanke på att sådant här har all anledning att tystas ner då det är så upprörande (både traumat som sådant och den skandalösa brottsutredningen), det faktum att det skett så relativt "nyligen" och att det fortfarande inte har svalnat, är väl också en anledning.

Douglas Preston och Mario Spezi både "petar i getingboet" och "leker med elden" då de ger sig in i denna verkliga thriller som befolkas av de mest ofattbart besynnerliga människor. Och det får sina konsekvenser. Boken blir så spännande till slut att den inte går att lägga ifrån sig, man måste bara få veta hur det går...

Visst blir det lite väl mycket frosseri i makabra detaljer, lite kvällstidnings-sjaskigt så där emellanåt, men i stort en väldigt spännande bok om ett helt ofattbart kriminalfall i Italien.

Betyg:
* * * *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)