söndag 12 oktober 2014

En smakebit på søndag: Den nionde insiktenGenom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av andras små textcitat ur böcker som för närvarande läses, samt även själva bjuda på en sådan smakbit. Inspirera och bli inspirerad.

Mari ställde denna gång även frågan om vi hade läst några bra romaner som handlar om tiden runt eller under andra världskriget. "Anne Franks dagbok" är väl den omedelbara tanken, även om det inte är någon fiktiv roman utan en helt verklig dagboksberättelse och på så vis en autentisk upplevelse att läsa, såväl för vuxna som för ungdomar. Ett helt annat perspektiv kan man få genom boken "Vid avgrunden" av Gitta Sereny, där Franz Stangl (en av de fyra män som styrde över utrotningslägren) under sin fängelsevistelse blir intervjuad av journalisten Gitta Sereny. Inte heller det någon fiktiv roman, men en fruktansvärd berättelse om en fruktansvärd tid och som ställer frågan om hur människor kunde förvandlas till instrument för en sådan helt ofattbart gränslös ondska?

En smakebit på søndag kommer däremot naturligtvis från pågående bokläsning och det handlar från mig då om en textsnutt ur James Redfields actionroman "Den nionde insikten - The Celestine Prophecy", som lär ha varit något av en "kultbok" på 90-talet (men som jag tycks ha missat av någon outgrundlig anledning). Föga aktuell idag alltså, men trots det spännande.

I bokens andra kapitel (sidan 28) befinner sig huvudpersonen på en plötslig oplanerad resa med flyg till Peru och historikern Dobson förklarar "den andra insikten":

[...]Men det som verkligen är viktigt är världens sätt att se på varje historisk period, vad människor kände och tänkte. Det tog mig lång tid att förstå det. Historia bör ge kunskap om det längre sammanhang inom vilket våra liv utspelar sig. Historia är inte bara den tekniska utvecklingen, det är också utvecklingen av tanken. Genom att förstå verkligheten för de människor som fanns här före oss, kan vi förstå varför vi ser på världen som vi gör och vad vårt bidrag är till ytterligare framåtskridande. Vi kan så att säga sätta fingret på var vi kommer in i civilisationens längre utveckling och det ger oss en känsla av vart vi är på väg."
Han avbröt sig och lade sedan till: "Meningen med andra insikten är att ge exakt den här sortens historiska perspektiv, åtminstone från vårt västerländska sätt att se.[...]Boken skall även ha blivit äventyrsfilm 2006 (åldersgräns 15 år):
12 kommentarer:

 1. Även jag verkar ha missat denna "kultbok". Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Nej men oj denna känner jag inte alls till. Tack för smakebiten

  SvaraRadera
 3. En bok som också jag tycks ha missat. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 4. Känner inte till den här boken men tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten. Kultbok eller inte, jag hade i alla fall missat den ;-)

  SvaraRadera
 6. Den niende innsikten var en kultbok for de mer åndelige alternative. Det fins flere oppfølgere.
  Jeg innrømmer at jeg ikke likte mye av innholdet da jeg leste den

  SvaraRadera
 7. Här är ännu en som missat kultboken, visste inte ens om att den fanns. Men den låter inte heller som något för mig :)

  SvaraRadera
 8. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig söndagskväll.

  SvaraRadera
 9. Så spennende! Også at den er filmatisert - det må jeg sjekke ut. Takk for tips :)

  SvaraRadera
 10. Jeg har båe lest boka, for lenge siden, og sett filmen. Kos deg.:)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)