fredag 10 oktober 2014

"Hur man botar en fanatiker och om att skriva" av Amos Oz

Hur man botar en fanatiker och om att skriva
Amos Oz
Blev tvungen att sticka emellan en återläsning av denna utmäkta bok av Amos Oz - värd att återkomma till då den har ett så enormt värdefullt innehåll som alla kan ha nytta av. Långt ifrån alltid kan man tänka sig hålla med om åsikter så fullkomligt som man gör då författaren i Hur man botar en fanatiker så klokt och klart redogör för sin syn på ständigt aktuella problem med fanatism och brist på tolerans.

Det handlar inte bara om konflikten mellan Israel och Palestina, även om det är just den (och hans uppväxt i Israel) som slipat denne författares tankar om just fanatism till en kristallklar skärpa.

Läste för ett tag sedan på en bokblogg (det finns så enormt många härliga sådana att upptäcka) om ett seminarium på senaste bokmässan (bör kanske tillägga att jag själv aldrig varit på en sådan) som handlade om att män med makt inte på samma vis som förr anser skönlitteratur, eller övrig litteratur i form av böcker, vara till någon nytta. Är nog av den åsikten att många av dessa maktens män skulle må bra av och fatta bättre beslut om de dock tog sig den tiden för läsning. Skulle säkert nyansera deras sätt att tänka. Något man verkligen kan hoppas på är att alla med politiska ambitioner och makt (eller strävan mot makt) i sådana fall försöker läsa Amos Oz lilla bok (85 sidor hinner väl alla med - även den mest upptagne?).

Funderade på vad jag skulle välja att citera ur denna bok i detta inlägg. Men det fanns alldeles för mycket klokt och allt ville ställa sig först i kön. Så det enda raka för att locka till att upptäcka samt läsa boken, får bli ännu ett: Har du inte redan läst den? - Läs den! Har du läst den för flera år sedan? - Gör som jag; läs om den!

Om boken är slutsåld på de vanligare inköpsställena finns boken alltid att köpa här (Teskedsorden).

Betyg:
* * * * *

Hur man botar en fanatiker
Amos OzInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)