tisdag 21 oktober 2014

"Kanada" av Richard Ford

"Kanada"
Richard Ford
Den här boken äger en sådan handling som växer till en helhet. För mig var det inte på så sätt att den i sin första del drev vidare genom en större våg, snarare var det något som fick mig att fortsätta genom en stark underström. Och det var väl tur - för detta var så bra att det var svårt att börja med något nytt strax efter, handlingen behövde liksom sjunka in och ebba ut, efter att sista sidan blivit läst. En ytterst välskriven bok.

Richard Ford är åtminstone för mig inte någon sedan tidigare känd författare. Mer om honom kan man läsa här.

Titeln "Kanada" är ju lockande bara den, om man av olika skäl har särintresse av landet. Trots att man som mig inte satt sin fot förbi den 20e meridianen, känns det ändå som man ständigt på olika sätt både långt bakåt och framåt i tiden hittar kopplingar till den där nordamerikanska kontinenten på andra sidan Atlanten (förutom - bland mycket annat - alla västligt kulturella influenser, som vi dagligen påverkas av). Nej, det är då rakt inget konstigt med varken det, eller anledningarna (däribland självklart läget norr om 45e breddgraden) till det speciella intresset för att lära känna just Kanada.
Men tro nu inte att handlingen helt utspelar sig just där eller att man skulle få någon slags djupare insikt om landet - nyfikenheten väcks dock ytterligare för att ta reda på mer kring Kanadas historia och utveckling.

Dessförinnan får vi också lov att passera första delen (d.v.s halva boken), då själva bankrånet äger rum. Uppfattade under första delen handlingen som väldigt "pratig", lite så där som man säger; seg, de avgörande händelserna tycks aldrig komma riktigt till skott någon gång. Men håll ut! Del två och del tre binder ihop det hela till fulländning och man kan då inte annat än hålla med den säljande kommentaren från Svenska Dagbladet som är tryckt på bokens framsida: "Det är synd om alla som inte läser den." (Daniel Sandström, SvD). Mer om boken kan man läsa där.

För att nämna lite om handlingen: Berättarrösten tillhör Dell Parsons i nutid och handlingen i berättelsen rör sig (förutom korta släkthistoriska tillbakablickar) från tiden i Great Falls, Montana, i början av 60-talet, tiden strax innan hans föräldrars bankrån och tiden som därpå följde och som förde honom till Saskatchewan, Kanada. Det blir en berättelse om hur han som 15-åring fick uppleva ett högst ovanligt levnadsöde och med en slags inre styrka klarar sig igenom förluster, övergiven utsatthet, mörker och grymhet. Mycket otäcka händelser inträffar i unge Dells liv som kantas av otrygga relationer till udda, labila och tidvis skrämmande personer i den omgivning han tvingas in i. Det är också en berättelse där han i detalj beskriver sin far, mor, tvillingsyster, Amerika i ett tidsperspektiv, liksom då lite även om Kanada. Berättelsen binder ihop ett då med ett nu.

Beskrivning hämtad från Bokus:
"Richard Ford tar oss med till amerikanska Montana och de kanadensiska prärietrakterna kring Saskatchewan. Året är 1956 och valkampanjen mellan presidentkandidaterna Nixon och Kennedy pågår för fullt.

Ett flertal händelser leder fram till att makarna Parsons genomför ett bankrån. I centrum för boken står deras barn, tvillingarna Dell och Berner. Bankrånet är bara början på en resa som bland annat kommer att innehålla tre mord, och mystiska transporter av stulet kött inom armén.

Kanada är en historia om människans mörkaste, starkaste och mest gåtfulla drivkrafter. En mästerlig berättelse av Richard Ford som främst är känd för sina romaner Sportjournalisten, Som landet ligger och Självständighetsdagen."

Avslutningsvis kan jag bara tillägga: Läs den!

Betyg:
* * * * *

1 kommentar:

  1. Kul att du gillade den! Ibland får man tillfälle att läsa böcker (pga min bokzirkel denna gång) som man kanske inte skulle ha valt själv. Det är tur det.
    /Sys

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)