onsdag 1 oktober 2014

"Kära Agnes!" av Håkan Nesser


"På det stora hela var det en lyckad begravning.
Förmiddagen hade varit gråsint och vindlös, men när vi kom ut till graven hade solen brutit igenom molntäcket och kastade skeva knippen av ljus genom almarnas gulnande lövverk.
Erich skulle ha tyckt om det. Höst. Himlen som plötsligt lyfte och lämnade skärpa i luften. Klart utan att vara kallt. Åkrarna ner mot Molnar skördade men ännu inte upplöjda. En bonde som eldade ris på avstånd."

Kära Agnes!
Håkan Nesser

Nessers skarpa och klara beskrivningar har lika stor skärpa och klarhet som den där höstdagen i inledningen av "Kära Agnes!". Det handlar om en sorts brevroman mellan två barndoms-"vänner", två gemena damer i 40-årsåldern som kan tyckas ganska befriade från både moral och förnuft. Efter den enes begravning av maken startar en brevväxling dem emellan där de helt iskallt planerar ett mord på den andres make. Men det hela tar till sist en oväntad vändning. Väldigt överraskande kan jag lova.

Denna boks handling fick mig komma att tänka på filmen från 1951; "Främlingar på tåg" (Alfred Hitchcock). Det var ju en förbaskat bra film!

Betyg:
* * *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)