onsdag 26 november 2014

Gamla sagor som blivit vanlig spelfilm

Att använda sig av de gamla klassiska barnsagorna för att skapa live action-film (som barn/familje-film eller film för ungdom/unga vuxna) tycks ha blivit rätt populärt. Vilka är dessa filmer och vad tycker vi om dessa? Att läsa böcker och skapa sig egna bilder (egna tolkningar ibland) är ju förstås värdefullt. Vilket är att föredra; läsa boken först eller se filmen innan? Vad gäller sagorna har de flesta läst (eller lyssnat på) sagan först, så antagligen krävs det då lite högre kvalité på filmen (oavsett om den är ämnad för barn eller ej)?


OBS! I-landsproblem med julklappsbekymmer?: Lägg gärna märke till att man via UNICEF's gåvoshop för en ringa penning bl.a även kan skänka sagoböcker. Dessa används ibland i terapeutiskt syfte - en hjälp för barn att komma över trauman vid krig och katastrofer.3 kommentarer:

 1. Att det görs filmer efter böcker är ju ganska vanligt, det som är lite speciellt med "sagoböcker" som blir film är väl att de antingen blir lite väl töntiga alternativt rätt så våldsamma. Undrar i mitt stilla sinne vad de som gör t ex rysare efter barnböcker, fick upp för bilder i sitt huvud när mamma läste sagor för dem på sängkanten när de var små! Inget fel på fantasin där inte.
  Annars är väl jag den som gärna läser boken först och ser filmen sen. Tycker att man kan få ut mer av filmen med den gedignare bakgrund som boken oftast ger.
  Bra tips med UNICEFs sagoböcker!
  //Sys

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att; bok först film sen, säkert är det bästa för det mesta. Men så är det även det allra troligaste i mitt fall, om det ens kommer så långt som till film förstås! :)

   Radera
 2. Först boken! Tycker om att få mina egna bilder innan jag pådyvlas dem i filmen och håller med anonym om att man får en bättre grund inför filmen eftersom de ibland skummar över/tar bort saker från boken.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)