måndag 3 november 2014

"Sömnlös" av Stephen King

Sömnlös
Stephen King
Denna "skräckroman" tog osedvanligt lång tid att komma igenom, men nu är det gjort. Detta var inte i min smak. Visst, den första och en del av andra delen gick väl an, men sen blev det bara för underligt, t.o.m. för mig. Vad gäller underligheterna kan man inte låta bli att dra paralleller till den storsäljande boken "Den nionde insikten - The Celestine Prophecy" av James Redfield, som gavs ut året innan (1993) "Sömnlös" av Stephen King första gången publicerades (1994).

Här är det svårt att inte avslöja för mycket av bokens handling (utöver ovanstående) om man skulle ge sig på en beskrivning av den, redan baksidestexten riskerar kanske att avslöja för mycket i vissas tycke. Väljer därför att citera baksidestexten längst ner i detta inlägg - så den som så önskar kan ju hoppa över den, efter mitt kortare omdöme som skall försöka ges.

Här har vi alltså en roman på 612 sidor i pocketutgåva, en liten tegelsten alltså. Boken är uppdelad i tre delar och en epilog (längre än en epilog brukar vara i normala fall). Det kan ta ett tag att komma in i boken, det börjar hända saker och man drivs att fortsätta läsa, för att åter bromsas upp, tyvärr.

Tyckte väldigt bra om att huvudpersonerna var äldre människor (till att börja med var de ju åtminstone det). Sömnlösheten Ralph led av i inledningen var väldigt väl beskriven och kändes autentisk, med all skörhet och bräcklighet en sådan kan åstadkomma. Fanatism är ju något som känns ganska angeläget att bli uppmärksam på, i den här boken har de fanatiska elementen placerats som två antagonister för och emot abort, visst är det överdrivet men det visar på ett bra sätt hur långt människor kan vara beredda att strida för sin sak - bortom både sans och förnuft, med både dumdristig trotsighet och dåraktigt våld.

Skulle inte vilja kalla detta en spänningsroman, för drivet som man normalt kanske förknippar med böckerna av denna författare finns inte här på samma vis. Det är new age-flum, filosofiskt, tankeväckande, kanske rentav lite sciencefiktion. Men om man är ute efter skräck och spänning? Där blir man allt något tveksam, men smaken och tycket är ju så rysligt olika, så visst kan man försöka ge boken en chans, då den i vissas tycke säkert kan bli något av det bättre som lästs av King. För mig orsakade den dock den raka motsvarigheten till sömnlöshet kan jag lova. Skall försöka att inte låta detta påverka mig då "Revival" förmodligen dimper ner i brevlådan nästa vecka. Förväntningarna är ganska höga.

Och här kommer då baksidestexten (dags att blunda för den som så önskar):

"Ralph Roberts lider av sömnlöshet efter hustruns död. Han har svårt att somna på kvällen och vaknar tidigare för varje dag. Han prövar olika kurer men ingenting hjälper.
När Ralph en dag börjar se märkliga ljusfenomen är han övertygad om att han håller på att förlora förståndet. 
I staden där han bor pågår en livlig debatt om kvinnans rätt till abort. Helen, Ralphs närmaste granne, skriver på ett upprop för fri abort. Hennes man, den sympatiske och alltid lika vänlige Ed, grips av en vrede bortom alla gränser och misshandlar Helen.
Men Ed är inte den enda som börjar bete sig egendomligt..."

 Betyg:
* *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)