lördag 14 mars 2015

"Boken" av Niklas Rådström

"Boken"
Niklas Rådström
Hur skriver man ett bokomdöme om "Boken" av Niklas Rådström? Inte lätt.

Kan börja med så som jag upplevde den var att läsa. Första delen; "Bokens äldre del", som så klart skall motsvara gamla testamentet, gick förvånansvärt lätt att läsa, men "Bokens nyare del" (motsvarande nya testamentet) blev oerhört trögläst. (Har lika svårt med historien om Job som i "originalet"). Hela boken är väldigt poetiskt skriven, för min del ibland alltför poetiskt. Men självklart förstår man helt klart vilket enormt arbete som ligger bakom denna bok och vilken oerhört stor prestation det måste vara att på det här viset skriva en bok som grundar sig på bibeln. På så vis känns det som mitt betyg satts alltför lågt, så trots detta låga betyg är det verkligen en bok jag rekommenderar att läsa, för det är tänkvärt detta med människors religiösa tro, vilka nedskrivna ord som är dess rötter och hur dessa ord tolkas.

Att man har en viss kunskap om bibelns historier innan man läser en sådan här bok är nog ganska bra. Brukar för egen del inte läsa böcker som grundar sig i religiösa texter, men på senare tid lästes "Marias testamente" av Colm Toibin (även om Maria såklart inte har något testamente i verklighetens bibel så finns ju själva historiernas händelser där, i Toibins bok beskrivet sett från hennes perspektiv) och kanske var det därför jag vågade mig på denna?

Precis som i förlagan kretsar det mesta såklart kring fäder, söner, sonsöner, sonsons söner, krig och människoslakt. Har väl ofta tänkt att en stor del av världens krig och lidande har sin orsak i religioner, men hur hade världen sett ut utan religioner? Det vet vi ju inte!

Författaren till Boken tar sin konstnärliga frihet till att väva in berättelsens "Mannen" och "Kvinnan" (motsvarande Adam och Eva) och deras umbäranden genom hela boken, från början till slut, och just dessa - kan man kalla det "karaktärer" här? - tyckte jag mycket om att följa.

Så här kan man läsa om bokens beskrivning på bokus:

En ensam gestalt sitter lutad över en bok och medan sida efter sida fylls med ord och mening växer en hel värld och en kämpande mänsklighet fram. Den skrivande sänder ut tre änglar för att skapa ordning och rättvisa bland alla dessa som själva söker vinna herraväldet över sin framtid. 
Niklas Rådströms roman Boken sträcker sig över tusentals år och liknar ingen annan, utom den mest spridda boken i världen. Den är en djärv och visionär återgestaltning av de bibliska böckerna som en enda berättelse om skapande och liv, fylld av poesi och starka historier. 
"Boken är skriven på svindlande vacker, kristalliskt klar prosa uppblandad med bibliska kadenser. Den är nyfiken, djupt mänsklig och uppfriskande ambitiös, respektfull men aldrig undflyende: ett omistligt stycke litteratur."
Svenska Dagbladet

Detta är en väldigt speciellt skriven bok, enbart av denna orsak är den spännande att ha läst och jag råder även de som funderar på att läsa den att göra det. Bokomslaget... jo, visst är det speciellt det också, men liksom boken i övrigt kan man tolka in en orsak till varför det ser ut som det gör med bokstäverna och dess skuggor.

Har tidigare skrivit om Boken på smakbiten som hittas här.


Betyg:
* * *


2 kommentarer:

 1. Boken är på väg till mig ifrån Adlibris. jag tror att vi ska läsa den i bokcirkeln. det blir antagligen hela havet stormar. men det är kul
  ska läsa Marias testamente också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mastig bok för bokcirkel, men säkert massor att diskutera ikring - lycka till! :)
   Marias testamente har betydligt färre sidor. Också läsvärd, väcker tankar.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)