söndag 15 mars 2015

En smakebit på søndag: Kleptomania - arvet efter KaiserGenom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar, hämtade från böcker som för närvarande läses. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips. Ett lätt vaneframkallande söndagsnöje kan jag numera konstatera.

Min smakbit hämtas ur den nu till lite mer än hälften lästa Kleptomania - arvet efter Kaiser av Kristina Hård. Det är riktigt bra och fängslande än så länge, berättelser i berättelsen gör att historien växer och får ett driv. Boken känns väldigt välskriven och ett snyggt smidigt språk bidrar även det att läsningen flyter på. Kan säkert kunna vara en njutbar sträckläsningsbok?

En fantasy för alla thrillerläsare och/eller läsare av skräck, vise versa? Så känns det i varje fall så här långt. Källan är i huvudsak gammal folktro kring troll, fast här placerad i modern tid, med senare tids illustrerade troll som förebild - inte dom snälla!

Detta är en förstabok i en planerad bokserie. Kristina Hård har en författarblogg på Litteraturmagasinet.Beskrivning från förlaget (Styxx Fantasy):

"Linus Kaiser har lyckats. Han är nu Linus Kaiser med hela folket, affärsmagnaten vars luftskeppsindustri har blivit en enorm framgångssaga. Nu förbereder han sig för döden i sitt enorma glaskomplex Kaisertorn, byggt på stulet guld och med krafter han noga dolt för världen. 
Kaisers första luftskepp, Kleptomania, hänger under glastaket i armtjocka vajrar när han anförtror sig åt den unga Ingra som kommit för att granska företagets ekonomi. Den historia han berättar, från den brutala katastrofen i skogen till vad som sedan mötte honom i mörkret och dimman, ger efter hand en förklaring till de olyckor som allt tätare drabbar Linus imperium och Sverige."
Troll... träffande nog gjordes en liten faktakoll och egen reflektion kring denna varelse från gammal folktro, innan jag ens anade vad den här boken handlade om, så det var ju förstås lite extra kul att känna igen en del fantasiförvandlat sägen- och folktrogods.

Det är nog mycket möjligt att intresse för gammalt folkliv, därmed gamla traditionella sagor och sägner, kan ha betydelse för om man uppskattar den här typen av fiktion, men nödvändigt är det nog inte.

Skogsmiljön i handlingen tilltalar helt klart också för den som gillar att gå på tur i skogen när möjlighet ges.Smakbiten då till sist kommer från sidan 44 och är en tillbakablick då Halvar som barn (stulet människobarn eller trollunge?), lämnad av trollen utanför berget upptäcks av sin blivande fosterfar:

"När han ser sig omkring tycker han sig se något som far fram över bergsväggen. En fågel? Nej, ett större djur som förflyttar sig så kvickt att han helst vill avfärda det hela som inbillning.
Så ser han vad det är. Ett hopplöst litet troll som måste blivit utestängt när de andra trollen försvann in i berget. Det klättrar och klänger, gömmer sig i klippskrevor, dyker upp och försvinner igen, som om det söker efter någonting som inte finns. Till slut balanserar det högt uppe på väggen på en smal avsats, tjuter och klöser på stenen. Han ser det hända innan det sker, men kommer sig inte ens för att skrika ut en varning."

Hitta andras smakbitar här.

22 kommentarer:

 1. Låter som en väldigt annorlunda bok. Spännande!

  SvaraRadera
 2. Har prøvd meg på noen bøker om troll og tusser, huldre og nøkk. Joda, spennende, men de gir meg ikke så mye. Nyt søndagen!

  SvaraRadera
 3. En ny bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Låter intressant tack för smakebiten

  SvaraRadera
 5. Roligt med en smakbit från en bok som jag inte kände till, låter spännande och intressant. Tack för smakbiten! ;)

  SvaraRadera
 6. Huffameg, denne boken blir nok litt for skremmende for meg. Men en god smakebit var det :)

  SvaraRadera
 7. En fantasy för alla thrillerläsare? Wow, det var helt perfekt beskrivelse for meg. Da er det helt klart at jeg må lese den boken! Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
 8. Det låter som en bok för mig. Tack för smakbiten. Ha en trevlig söndag.

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten. Boken verkar intressant.

  SvaraRadera
 10. Gammal folktro och troll... det låter ju som något för mig :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Høres akkurat ut som boken for meg, så denne må jeg notere ned! :-) Takk for tips! Ha en fin søndag! :-)

  SvaraRadera
 12. Tack för smakbiten, intressant kombination.

  SvaraRadera
 13. Det där var lite annorlunda. Tack för den smakbiten.

  SvaraRadera
 14. Men stackars lilla trollet. Jag tror jag får ta och läsa den här!

  SvaraRadera
 15. Inte ofta man läser om troll... Skriver upp den här, låter som en bra blandning av ingredienser :)

  SvaraRadera
 16. En okänd bok för mig, men den verkar väldigt spännande. Tack för smakebit och boktips! :-)

  SvaraRadera
 17. Det låter ju fint med en bok om troll.

  SvaraRadera
 18. den här boken blev jag riktigt nyfiken på! tack för smakebiten

  SvaraRadera
 19. När jag såg omslaget bland alla smakbitarna såg det ut som en deckare, men det verkar ju vara något annat. Spännande! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 20. Den här hade jag inte hört talas om tidigare, men det låtar nästan som något för mig :) Tack för smakbit och tips!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)