lördag 28 mars 2015

"Två husvagnar" av Marina Lewycka

Two Caravans
Marina Lewycka
Två husvagnar av Marina Lewycka är en oerhört rörande, hemskt tragisk, klart annorlunda, roande, oroande och sorglig roman. Blir efter den här boken intresserad av att även läsa En kort berättelse om traktorer på Ukrainska av samma författare. Det vore så synd om man missar att läsa den här boken bara för att den svensköversatta versionen har ett rätt trist omslag (se längst ned). För detta är en bok att bli berörd av, absolut. Har aldrig läst något liknande.

Handling: 19-åriga Irina från Ukraina kommer till England för att söka lyckan. Men ingenting visar sig i verkligheten vara såsom hennes drömmar om landet varit. Hon hamnar i den globala ekonomins nya slaveri där gästarbetare blir lurade och utnyttjade av grymma människohandlare/"rekryteringskonsulter"/profitörer utan ett uns samvete, ibland riktigt läbbiga typer.
Irina blir fråntagen sitt pass och körs ut på den engelska landsbygden för jordgubbsplockning. Arbetarnas logi består av två gamla skruttiga husvagnar, en för kvinnorna och en för männen. Här trängs de ihop från olika delar av världen och skall försöka samsas om utrymmet.
Liksom Irina är även Andrij från Ukraina och det visar sig att dessa två, som troligen inte alls skulle finna något gemensamt i hemlandet, istället gör just det (så småningom) i denna nya främmande miljö i väst.

Det stannar inte bara där vid husvagnarna intill jordgubbsodlingen, utan detta är ett fartfyllt äventyr där vänskapsbanden blir starka, även en hittehund får vara delaktig med sina små monologer emellanåt. Det händer väldigt mycket hela tiden och läsningen flyter på. Man rycks med och oroas inför händelseutvecklingen och det är inte utan att man ibland får lust att, inför karaktärernas troskyldighet där illviljan lurar, ropa: "Nej, nej, NEJ! Gör det inte!". Nu skall jag inte gå in för mycket på vad detta äventyr handlar om, men en del av vad som händer utspelas på en kycklingfarm och jag vet inte om man någonsin vill äta kyckling igen. Men fast det var otroligt vidrigt att läsa, inser man de paralleller som syftas till och varför denna hemska episod därför ingår i historien.

Det vore väl alldeles perfekt om en sådan här bok kunde få fler att intressera sig för hur nutidens tillvaro gestaltas i verkligheten för de legala/illegala gästarbetarna, deras villkor och deras utsatthet. Det känns som boken framför en samhällskritik (mörka baksidor som till viss del Europasamarbetet kan läggas till last för) och ett perspektiv på tidsandan som känns väldigt angelägen och viktig. Att nå fram genom att roa är kanske en riktigt bra idé? Se bara till att inte missa den här boken!


Betyg:
* * * *
Lewycka, M - Två husvagnar - 51849157Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)