torsdag 23 april 2015

"Darling Jim" av Christian Mørk

Darling Jim
Christian Mørk
I Darling Jim, av Christian Mørk, får vi från början förstå att något obehagligt skett i ett hus beläget i Malahide, strax norr om Dublin. "En förbannelse", viskas det skvallrande bland traktens befolkning. Vad har skett?

Valde romanen för spänningsutmaningen i april och mer kring förlagets information om boken kan man läsa i mitt tidigare inlägg här.

Två systrar och deras moster påträffas döda i det hus som folk därefter skyr att komma i närheten av. En tredje syster tycks också ha befunnit sig i huset, men verkar ha flytt. Systrarna har uppenbarligen hållits i fångenskap under en längre tid i huset.

Niall, som arbetar som postanställd, upptäcker ett trasigt kuvert adresserat till "Vem som helst, postkontoret" och en nedklottrad sista vädjan: "Vi är redan borta. Läs denna berättelse bara för att minnas oss". Avsändare är Fiona Walsh, och Niall inser att detta var den äldsta av syskonen som tillsammans med sin syster Róisín hittades döda i det beryktade mardrömshuset.

Vi får ta del av Fionas omfattande berättelse om vad som utspelats i Castletownbere efter att den mystiske Jim gjort entré på orten, där han med sitt utseende, sin charm, utstrålning och dragningskraft tycks attrahera traktens damer med en övernaturlig kraft, inte minst gäller detta systrarna Walsh och deras (helt osannolikt "demoniska") moster. En ondskefull natur visar sig dock döljas bakom den falska fasaden som Jim uppvisar.

Jim Quick är "seanchaí" (d.v.s kringresande traditionell historieberättare) och trollbinder sina åhörare med sin saga om ett slott, en kung och hans två söner Ned och Euan. I sagan, som berättas i delar med lämpliga cliffhanger, förvandlas prins Euan till varg. Vem var egentligen Jim och vem var sagans Euan? Och vart tog den tredje systern Walsh vägen? Niall beslutar sig för att undersöka det hela på plats och beger sig till den lilla irländska landsortsstaden Castletownbere, sätter sig i kontakt med ortsbefolkningen och kommer över ännu en dagbok, denna gång skriven av systern Róisín.

Ja, ni kanske förstår? Genom detta lapptäcke av dagboksanteckningar, Nialls "detektivarbete", Jims saga och slutligen [...] växer en allt klarare bild fram, som visar upp sanningen och verkligheten bakom mysteriet och sagan.

En ganska märklig bok såtillvida att den är svår att placera. Det kan väl inte kallas fantasy, en mordhistoria kanske, visst, men inte direkt kriminalroman, ett relationsdrama utsmyckad med invävd gotisk saga, är detta skräck, thriller, eller... vad är det egentligen? Något för var och en att själv ta reda på, om man törs möta Darling Jim.

Att berättelsen utspelar sig på Irland känns extra spännande med den här boken. Tyckte dessutom mycket bra om författarens efterord, som var respektfullt och hänsynstagande.

Betyg:
* * *
Boken finns bl.a. att köpa på:


~

Fler bloggar om böcker i spänningsutmaningen för april
och dessa kommer man att finna här.


7 kommentarer:

 1. Jag har länge haft den här boken på min nyfiken-på lista och jag tror den får ligga kvar där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christian Mørks "De tio härskarna" (som står o väntar i bokhyllan) kan man hoppas är ett strå vassare än denna. Återstår att se.

   Radera
 2. Jag blev verkligen nyfiken på att läsa den här boken!

  SvaraRadera
 3. Den här verkar spännande. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst den boken.

  SvaraRadera
 5. Det verkar inte vara en bok för mig.

  SvaraRadera
 6. Kände inte till den här boken tidigare.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)