måndag 27 april 2015

"Den stora matchen" av Arnaldur Indriðason

Den stora matchen
Arnaldur Indriðason
Får visst aldrig nog av dessa finstämda kriminalromaner författade av Arnaldur Indriðason! Skulle själv klassa dem som de allra bästa i sin genre av nutida deckarförfattare.

Titt som tätt får man i tidningsrecensioner läsa om författaren som en företrädare för det nordiska tungsinnet och melankolin genom sin romanstil. Men förutom svårmodet finns ju i dessa deckare även denna äkta, varma och lågmälda mellanmänskliga kommunikation/interaktion, som så varsamt mejslats fram. Det finns ett lugn och djup där som tycks osviklig samt ojämförlig med någon annan deckarförfattares böcker man läst. Men trots det där lugnet är det alltid oerhört spännande och handlingen rör ofta intressanta tider, människor och händelser, historierna är inkännande, trovärdiga och berör.

En annan anledning till varför man tycker så mycket om dessa böcker (vars genre dirigerar mord och ond bråd död) är nog avsaknaden av högvis med lik och rått bestialiskt våld, det är istället lite mer åt pusseldeckare med en tydlig existentiell underton.

I "Den stora matchen" får vi lära känna Erlendurs mentor Marion Briem. Växelvis handlar det om en mordutredning på Island sommaren 1972 och däremellan får man ta del av berättelsen om Marions barndom, som då bland annat handlar om tiden när han behandlades för tuberkulos på ett danskt sanatorium. Titeln Den stora matchen betecknar "århundradets match" i schack, mellan USA och Sovjet; Bobby Fischer och Boris Spasski, som var förlagd till Reykjavík. Samtidigt som fokus ligger på att detta event förbereds, sker ett mord på en 17-årig pojke under ett biografbesök. Finns det kopplingar mellan någon som utifrån bevistar denna schackduell och mordet?

Korta kapitel, en hel del dialog, samt två historier som varvas, ger det där drivet (här utan ett alltför uppstressat tempo) som kännetecknar en riktigt bra spänningsroman. Sen är det väl inte så svårtippat hur betyget sattes?


Betyg:
* * * * *

(Ett här tidigare skrivet blogginlägg om boken: En smakebit på søndag)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)