onsdag 1 april 2015

Spänningsutmaningsbok i april: Darling Jim
Den här månaden valdes "Darling Jim" av Christian Mørk som bok att delta med i Spänningsutmaningen (Mias bokhörna).


Beskrivning från förlaget (Lind & CO):

"En dag kör en ung man vid namn Jim in i den lilla irländska landsortsstaden Castletownbere på en knallröd motorcykel, och livet blir sig aldrig mera likt för de tre föräldralösa systrarna Fiona, Róisín och Aiofe. Jim trollbinder dem med sina sagor, särskilt den om prinsen som förvandlas till varg och inte kan bestämma sig för om han ska älska eller döda den kvinna som försöker rädda honom. Men samtidigt börjar systrarna ana att den skicklige sagoberättaren döljer något – att det inte är en slump att unga kvinnor gått en hemsk död till mötes där Jim dragit fram.

I sin succéroman Darling Jim har Christian Mørk förenat magi och verklighet på ett sätt som förfört både läsare och kritiker i Danmark. Mette Strømfeldt menar i Berlingske Tidene att Mørk tecknar så starka bilder med ord att de bränner sig fast på näthinnan. Och det är verkligen med både lätthet och pregnans som författaren ger oss sin moderna saga fylld av mörker och ljus, kärlek och grymhet, längtan och skräck. Det är andlös spänning och gripande drama, kort sagt storartad underhållning.

CHRISTIAN MØRK har med Darling Jim gjort omedelbar succé. Romanen är såld till 11 länder, däribland USA och Tyskland. Christian är son till det i Danmark kända skådespelarparet Susse Wold och Erik Mørk. Han arbetar som filmkritiker på The New York Times och flyttade till USA redan som 22-åring och bor nu i Brooklyn. Han har tidigare verkat som filmproducent i Hollywood och varit redaktör för filmtidskriften Variety."
By Burgess, Gelett [Public domain]
via Wikimedia Commons

Visst finns det anledningar till det valet, är ju lite svag för det här med sagor och äventyr. Som Katinka Bruhn menar är jag väl antagligen en av de vuxna som syftas till i blurben nedan, d.v.s. som fortfarande känner det magiska i; 'Det var en gång ...':

”Darling Jim är fylld till randen av lidelser och starka känslor och renaste ondska – ett äventyr för vuxna som inte har glömt magin i de fyra små orden ’Det var en gång …’ ”. 
Katinka Bruhn, Weekend Avisen Berlingske

Christian Mørk är för mig en helt okänd författare. De tio härskarna är hans debutbok (kommer att läsa den senare) och Darling Jim lär ha rönt stora framgångar samt översatts till femton språk.

När boken är färdigläst denna månad kommer såklart mitt eget omdöme, hamnar då på denna länk.


"Eventyret venter den, som forstår at gribe det." Knud Rasmussen (1879-1933), dansk-grönländsk polarfarare och antropolog


Med det citatet tar den här bloggen ett litet påskuppehåll
(spännande äventyr kommer jag dock att läsa tills ögonen går i kors)
Glad Påsk!


3 kommentarer:

 1. Darling Jim vill jag läsa.

  SvaraRadera
 2. Japp, då blir det en bok till att skriva upp på "önskelistan" då; Darling Jim verkar vara i min smak också.
  /Sys

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Den har för oss lite till var en viss förmåga att bli lång den där önskelistan ibland. ;-)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)