tisdag 30 juni 2015

Deckarvågen sköljer över oss sommartid

För många betyder säkert sommartid även en tid för deckare. Ett mer eller mindre bloddrypande och riktigt rafflande mord tycker många passar fint så där tryggt och lugnt tillbakalutade i utemöbeln, slappande i hängmattan eller på badlakanet vid stranden.

"Allting går att sälja med mördande reklam". Men deckare säljer bra ändå och vi verkar aldrig få nog. Genren tilltalar de flesta, för det handlar ju inte bara om själva mordet/morden, utan även om aktuella samhällsfenomen, relationsproblem, historiska och psykologiska orsaker, spännande platser...

Att turista på platser där fiktiva mordutredningar ägt rum verkar ha blivit populärt. Visserligen får man vänta till september om man är nyfiken på följande exempel på "Deckarvandring":

Stadsmuseet i Stockholm arrangerar en deckare på stan-vandring i spåren av Martin Beck (Sjöwall/Wahlöö), Harry Friberg (S. Trenter) och Lisbeth Salander (S. Larsson). Till och med en "Millenniumkarta" kan köpas för 40 kronor på Stockholm Visitor Center i Kulturhuset, för den som på egen hand och i egen takt vill besöka platserna ur böckerna och även Stieg Larssons Stockholm utanför Södermalm (här finns annars också en karta man kan kika på). Länk till Stadsmuseets Deckarvandring.

Här och här kan man hitta ytterligare mordiska turisttips.

Skärgårdsdeckare fattas heller inte, så den som sommartid planerar en vistelse i skärgården gör givetvis en tur till en fiktiv mordplats där. På semesterparadisen Öland och Gotland finns det ju sen förstås också drösvis med mordplatser som våra välkända deckardrottningar och deckarkungar skapat.

Skulle tro den svenska turistnäringen gör vågen av glädje över att deckargenren blomstrar. :)


Koppla av med lite detektivarbete i sommar? "Elementärt, min käre Watson"!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)