måndag 8 juni 2015

"Kritikern" av Dean Koontz

Kritikern
Dean Koontz


Kritikern av Dean Koontz beskrivs på följande vis från förlaget Bra Böcker:

"Den bästsäljande författaren Cubby Greenwich har allt han kan önska sig; en framgångsrik karriär och en underbar familj bestående av frun Penny, barnboksförfattare och illustratör, sonen Milo samt hunden Lassie. Cubby vet att han inte borde bry sig om en dålig recension av en annars väldigt hyllad bok – trots att den är publicerad i landets största tidning samt skriven av den fruktade och tillbakadragna kritikern Shearman Waxx. 
Cubby beslutar sig således för att ignorera Waxx. Men så en dag råkar han stöta på honom på en restaurang när han äter lunch. Det som börjar som ett oskyldigt sammanträffande eskalerar snart till en fruktansvärd mardröm där Cubby och hans familjs liv är i fara. 
Spänningsmästaren Dean Koontz är tillbaka med en skrämmande thriller om vad som händer när en framgångsrik författare och omtyckt familjefader konfronterar en tillbakadragen kritiker och sociopat som svingar en alltför dödlig och giftig penna. Om du respekterar Shearman Waxx’s åsikt klarar du dig undan med karriären och livet i behåll. Om inte krossar han dig, din familj och allt du håller kärt."

Sedan detta bokbloggande startade för mig har väl ordet "spännande" knappats använts så flitigt i skrift förr... och nu går det bara inte att återigen göra bruk för det, Koontz thriller visade sig vara i allra högsta grad just rejält och ruggigt spännande. "Fängslande" är också ett bra ord för att beskriva den här boken, som är synnerligen svår att lägga ifrån sig. Egentligen kom jag inte på något med Kritikern att kritisera... rätt avvägda delar av humor, ruskig spänning, fantasifull mystik, enbart underhållande (inte undervisande) i handlingen smidigt instoppade existentiella frågor och ett perfekt slut. Helhetsupplevelsen blir en utmärkt underhållande lättsam och oavancerad mix.

Har läst och uppskattat det mesta jag läst av Dean Koontz, bl.a några ur bokserien med Odd Thomas i huvudrollen. Efter Kritikern blev man såklart återigen intresserad av att välja och vraka bland den uppsjö av romaner som utgivits av den här bästsäljande produktiva författaren (Internet Book List). Bara i serien om Odd Thomas har jag några kvar att läsa.

Dean Koontz böcker befinner sig inom området fantastik och därmed gör man inga anspråk på sannolikhet eller att karaktärerna skall framstå som speciellt verklighetstrogna. Vidare beskrivs de som spänningsromaner där scifi-inslag, okänd teknologi, skräck, övernaturligheter och mystik ingår. Men med de humor-inslag Kritikern bjuder på, skulle man gärna också lägga till humor förstås.

Något som tilltalar oss hundägare är förstås att en hund ofta får en ganska central roll i många av Koontz böcker och hundkaraktären beskrivs på ett inkännande vis som bara är behållning i sig. En godmodig hund (som genom den unga sonen i familjen får en fiffig förmåga - nämner såklart inte vad) finns även med i Kritikern. För övrigt är samtliga bokkaraktärerna oerhört underhållande, intressanta och ja... minst sagt; komplicerade och med udda bakgrund. Allra lustigast och jobbigast är antagligen en av birollerna; Cubbys agent Hud Jacklight. Humor och satir är nog de två ingredienser i den här boken som jag inte funnit på liknande vis i tidigare lästa böcker av Koontz, och det visade sig vara en utmärkt krydda till anrättningen.

Har tidigare skrivit om boken här: En smakebit på søndag.

Betyg:

* * * * *2 kommentarer:

  1. Tyckte detta var en av de bättre nyare Koontz-böckerna :)

    SvaraRadera
  2. Wow, den får man ju lust att läsa på studs! Uppskriven på "vill-ha-listan". Det var väl ungefär lika länge sedan jag plöjde Koontz-böcker som det var jag hade min värsta King-period...
    /Sys

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)