tisdag 23 juni 2015

"Pappersstäder" John Green

Pappersstäder
JohnGreen
Pappersstäder av John Green beskrivs på följande vis från förlaget:
"Quentin Jacobsen har älskat den iögonenfallande och äventyrslystna Margo på avstånd i hela sitt liv. Ända sedan de som grannbarn lekte tillsammans. Så när hon öppnar fönstret till hans rum och klättrar in i hans liv igen och övertalar honom att följa med på en genialiskt hämndaktion följer han med.
Efter deras natt tillsammans kommer Quentin till skolan för att upptäcka att Margo - som alltid varit något av en gåta - nu har förvandlats till ett mysterium. Hon brukar försvinna ibland, men aldrig så här länge. Kan hon vara död? Men snart upptäcket Quentin att Margo lämnat subtila, smarta ledtrådar bara för honom. Budskapet är tydligt: Hitta mig om du kan!
Vägen mot gåtans lösning är vindlande och tvingar Quentin att inse att ju närmare han kommer Margos gömställe desto mindre vet han egentligen om henne. Och kommer han att hinna fram innan hon försvinner igen?"
För egen del fick jag ganska direkt känslan av att den här författaren hade använt sig av Jon Krakauers bok ("In i vildmarken"), om Christopher Johnson McCandless levnadsöde, för att skriva den här boken. Och mycket riktigt hänvisades ju till den i slutet ("Författarens tack"), som en av de två böcker som för författaren uppges ha varit "synnerligen användbara".

Det här är en kulturellt väldigt amerikansk bok (dikten "Strån av gräs" av Walt Whitman, som går som en röd tråd genom handlingen, är ju bl.a ett solklart exempel på det). Och så är den väldigt ung, med ett ungt modernt pratspråk. Detta uppges vara en barn/tonårs-bok eller unga vuxna-bok. Vad jag kanske främst reagerar på är att karaktärerna som uppnått 18 års ålder beter sig som självupptagna, ansvarslösa och flamsiga fjortisar. Känns det realistiskt? Svårt att svara på, och säkert blir det inte alls rättvisande när jag skall bedöma en bok som unga av idag egentligen lämpar sig bättre att lämna ett omdöme för.

Var är Margo? Vem är Margo? Mystiska Margo...

Tillhör man den där gruppen "unga vuxna" av idag, gillar att nysta i ledtrådar, action, hänsynslösa biljakter, spänning, varvat med lite tänkvärt och ung humor(?) ge då den här boken en chans. För de flesta proffsrecensenter hyllar ju faktiskt Pappersstäder och anser att det är en fantastiskt gripande historia, men att den som en av dessa menar skulle visa prov på att John Green är en lysande "allåldersförfattare" har jag själv lite svårt att förstå. Men det var kul att få reda på vad "pappersstäder" är, där lärde jag mig något nytt (vilket man aldrig blir för gammal för, som det helt riktigt sägs). :)

Betyg: 2/5


1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)