måndag 22 juni 2015

Tematrio landsbygd


Landsbygden får stå i fokus för denna veckas tematrio som presenteras av Lyrans Noblesser:

"Berätta om romaner som utspelar sig på landsbygden, svensk eller utrikisk."

Något av Steinbeck kändes givet så där på en gång. Förutom landsbygdstrakterna kring Monterey och Salinasdalen i Kalifornien fick det bli en märklig men fantastisk roman med en handling som utspelar sig i Österrikes bergstrakter. En bondgård på skånska slätten får sen representera den svenska landsbygden i en välkänd deckare av Mankell där huvudkaraktären Kurt Wallander träder fram för första gången.

(OBS! Ber så hemskt mycket om ursäkt angående den första boken i tematrion, det skulle ju naturligtvis handla om romaner, valde felaktigt att ta med en novellsamling - klantigt av mig, men nu för sent att ändra. Vredens druvor, av samma författare, kunde jag naturligtvis ha valt istället.)


Den långa dalen, John Steinbeck
Tolv noveller där handlingen utspelar sig bland hårt lantarbetande människor med en nära kontakt med jorden. Mest känd bland novellerna är "Den röda ponnyn" som skildrar en nybyggarfamilj och deras strävsamma kamp för tillvaron.

Väggen, Marlen Haushofer
Handlar om en kvinna som tillsammans med sin kusin och hennes man skall tillbringa några dagar i en i bergen ganska ensligt belägen stuga. Efter att de kommit fram beger sig makarna iväg till närmsta by, men sen kommer de inte tillbaka. Då kvinnan går ut för att leta reda på dem törnar hon emot en osynlig vägg och bakom väggen tycks allt dött och stelnat som i ett fruset ögonblick. Någon katastrof har tydligen drabbat världen utanför den osynliga väggen och kvinnan verkar vara den enda överlevande, eller är hon verkligen det?

Mördare utan ansikte, Henning Mankell
Bonden som en vintermorgon på skånska slätten går över till granngården möts av en hemsk syn där, den gamle Johannes Lövgren med hustrun Maria har blivit brutalt misshandlade. Maria är fortfarande vid liv och innan hon avlider på sjukhuset hinner hon säga ett ord som råkar läcka ut till pressen. Kommissarie Kurt Wallander på Ystadspolisen blir den som håller i utredningen av fallet. Detta är den första kriminalromanen som kom ut (1991) i serien med kommissarie Kurt Wallander.
7 kommentarer:

 1. har läst nr två och tre samt Vredens druvor av John Steinbeck. den gilade jag inte

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av de här böckerna!

  SvaraRadera
 3. Jag funderade på att ta med Väggen men valde en annan bok istället. Den är otroligt bra, den kommer jag inte att glömma än på länge.

  SvaraRadera
 4. Väggen ja, det var nog här jag läste om den och blev nyfiken. Nu ska jag genast hasta iväg till Adlibris och lägga den i önskelistan.

  SvaraRadera
 5. Å Steinbeck, det var ett bra val!

  SvaraRadera
 6. Nej det är inga böcker jag är så bekant med.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)