fredag 3 juli 2015

Dramatik: Mord och galenskap i världens mest berömda pjäs

Upptäckte att en på nytt utgiven bok (översättning och efterord av Sture Pyk) i dramatikgenren kom ut för nästan ett år sedan (Modernista). Det handlade om pjäsen framför alla pjäser: Hamlet av William Shakespeare (1564–1616). Pjäsen som är skriven omkring år 1600 skall förstås vara världens mest spelade, och har för egen del knappt en aning om vad den handlar om. Det måste åtgärdas, så man inte går miste om denna dramatikers allra mest berömda tragedi. Bokens antal sidor: 256.

Så här beskrivs handlingen i korthet från förlaget:
"Prins Hamlet hemsöks av sin fars spöke, som uppmanar honom att hämnas. Hans far ska ha mördats av sin bror Claudius, som tagit tronen och gift sig med drottningen, prinsens mor Gertrude. Hamlet finner ett sätt att ta reda på om spöket talat sanning, men förutser inte hela kedjan av våldsamma händelser."


Slutligen: Ord men inga visor angående vett och etikett på 1800-talet, med "Tio bud för teaterbesökare" som lyder (av mig lindrigt ändrat vad gäller gammelstavningen):

  1. Kom aldrig för sent till teatern.
  2. Stör aldrig dina grannar genom att maka dig inpå dem eller genom att försöka tilldra dig uppmärksamhet. Har du kikhosta, stanna hemma.
  3. Gå till din plats på så vis att du aldrig vänder ryggen åt de redan sittande.
  4. Trampa dem inte på fötterna.
  5. Stör inte spelet genom privata samtal.
  6. Skratta och gråt utan buller.
  7. Om du inte kan leva utan konfekt, så ät utan att uppväcka dina grannars avundsjuka och utan att prassla med konfektpåsarna.
  8. Om ditt förstånd inte tillåter dig att begripa pjäsen utan affisch och text, så bläddra i dem sakta. Ingenting är obehagligare än att i känslosamma ögonblick störas genom frasande av papper.
  9. Vid operor angiv inte takten med huvud eller fötter. Det är kapellmästarens sak.
  10. När du går ut, stanna inte en längre stund i dörröppningen och stäng vägen för de andra. Avlägsna dig utan uppseende. Bearbeta inte dina medmänniskor med armbågarna.

Gäller detta även i nutid, över hundra år senare? Verkar då bra mycket enklare att läsa boken... ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)