torsdag 20 augusti 2015

"Nattpatrullen" av Sergej Lukjanenko

Nattpatrullen
Sergej Lukjaneneko
Nattpatrullen av Sergej Lukjanenko är första delen i en bokserie om fyra, varav även andra delen ("Dagpatrullen") tycks finnas i svensk översättning.

"Mitt bland människorna på Moskvas gator vandrar de Andra – magiker, häxor, hamnskiftare och vampyrer – som tillhör antingen Ljuset eller Mörkret. En gång i tiden krigade de båda sidorna mot varandra och när världen stod vid avgrundens rand slöts ett avtal om vapenvila. Sedan dess övervakar de varandra – de ljusas Nattpatrull vakar över världen om natten så att inga vampyrer bedriver olicensierad jakt på människor, de mörkas Dagpatrull vakar om dagen. Varje handling – ond eller god – ger den andra sidan rätten till ett motdrag, ty balansen i världen måste upprätthållas. 
För Anton Gorodetskij, en ung medelmåttig magiker och medarbetare vid Nattpatrullen, gäller det att härda ut eller bli galen. Alla intriger, kompromisser och moraliska dilemman tär på nerverna, därtill kommer de oändliga nattpassen. En sen kväll i metron upptäcker Anton en oinitierad Annan – en pojke. Samtidigt ser han en kvinna som bär på en enorm förbannelse, som hotar att lägga hela Moskva i ruiner. Han kastas in i ett spel som vida överstiger hans ringa förmågor." 
Beskrivning från förlaget Coltso

Denna magiska värld som är de "Andras" är parallellt existerande till människornas värld, övernaturliga sfären och människornas värld påverkar varandra. De Andra är uppdelade i ljusa och mörka; ljusa, som verkar för det "goda" i Nattpatrullen, arbetar nattetid och de mörka, för det "onda" i Dagpatrullen, arbetar under dagtid. För att samverka för balans i människornas värld har fredsavtal slutits mellan dessa två grupper, vampyrer får t.ex endast jaga med licens och tilldelas vissa förutbestämda offer.

En hel del symbolik blir det, slirar in på lite politiska problem emellanåt; jaha ja, det var alltså den magiska sfären som hade sitt finger med där, i både det ena och det andra! ;-)

Nattpatrullen är; spännande, äventyrlig, dramatisk; det är underhållande rolig läsning och i stort sett gillar jag de filosofiska diskussionerna som höjer den slutliga behållningen och helhetsupplevelsen. Den existentialism som finns så generöst i Dostojevskijs böcker, kan man allt även få i modern tappning i Nattpatrullen, hur eget det nu än verkar! Jämförelsen med Harry Potter kan jag just inte veta så mycket om det stämmer (har ännu inte stiftat bekantskap med denna unga magikers värld), men förhoppningsvis är Harry Potter-böckerna (som ju riktar sig till en yngre målgrupp) lite "snällare" än patrullen-böckerna. Hur som helst blir man så småningom uppslukad av denna fantasirika värld Lukjanenko målar upp, och visst vill man veta fortsättningen...

Vad som tilltalade mig mindre var den lååånga prologen, som bara den utgör över 100 sidor, lite tröttsam blev den, och handlingen där befäste även lite mina fördomar om ryssars alkoholvanor... men jisses! hur står det till med den ryska folkhälsan egentligen? Eller så är det bara renodlad "fantasy" helt utan verklighetsflört, kanske.

Så summan av kardemumman; om jag stoppar undan mina hälsopedagogiska pekpinnar, var läsningen av Nattpatrullen ett annorlunda och spännande äventyr, där man alltid var nyfiken på vad som skulle hända härnäst. Såklart kommer jag även att läsa Dagpatrullen om den blir tillgänglig framöver.

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)