måndag 31 augusti 2015

Summa summarum: Klassikerutmaning - Sommaren 2015

Resultat: Klassikerutmaning i bokhyllan


Lästa böcker för de deltagande i
Klassikerutmaning sommaren 2015:

Juni          Juli          Augusti
Dags för genomgång av slutligt resultat av sommarens klassikerutmaning, vars arrangemang Lyrans Noblesser ordnade. Stort tack för det! För hade det inte varit för denna hade kanske en sedan lång tid tillbaka planerad omläsning av Bröderna Karamazov (Fjodor Dostojevskij) aldrig blivit av. Det är ju förstås ingen roman man med lätthet läser igenom på en vecka eller två, för mig tar den månader att komma igenom, var förstås väl medveten om det innan. Och jodå, den är fortfarande så otroligt fantastisk med alla sina öppna och dolda budskap, visst lämnade den även denna gång, då sista sidan var läst, en känsla av ren eufori. Kommer troligen även fortsättningsvis vara en av de bästa böcker som lästs.

Franz Kafkas verk stod som nummer två för klassiker som känts som en utmaning att ta sig an. Av den planerade Processen och den oplanerade Under byggandet av den kinesiska muren, var det sistnämnd som uppfattades så magnifik, trots att det egentligen handlar om ett "hopplock" av texter... men vilka texter sen! Processen gav vidare uppslaget att någon gång framöver se den dystopiska filmatiseringen från 1962, med regi av Orson Welles och med Anthony Perkins i huvudrollen.

Till sist bestod min utmaning för läsning av klassiker denna sommar i att läsa något av Selma Lagerlöfs alster, som på något outgrundligt vis blivit så negligerade. Varför, kan man bara undra? Njutbart sagoskimmer i En herrgårdssägen, mystik och feelgood i Löwensköldska ringen; Charlotte Löwensköld, och en tragikomisk historia med färgstarka personligheter i Anna Svärd.

Sommarens Klassikerutmaning har lett vidare till planer på att läsa; den tudelade romanen Jerusalem av Selma Lagerlöf, Slottet av Franz Kafka, och sist men inte minst fortsätta med det som fortfarande finns oläst av Fjodor Dostojevskij, till att börja med hans debutroman Fattigt folk (1846).

2 kommentarer:

  1. Det var inga dåliga utmaningar! Lycka till med din bokhöst :-)
    /Sys

    SvaraRadera
  2. Selma Lagerlöf är en av mina favoriter!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)