onsdag 14 oktober 2015

Njutbar läsning värd att återuppliva

I onsdagens bokcafé: Två sällsamma berättelser ("En gubbes minnen" och "Harolds skugga") av Aurora Ljungstedt.


Inte får vi låta Aurora Ljungstedts berättelser falla i glömska? De är ju fantastiska!

Aurora Ljungstedt levde mellan 1821-1908 och skrev åtskilliga romaner och berättelser inom den gotiska traditionen. "Claude Gérard" var en pseudonym, "Richard" en annan, och förlagskontakterna sköttes av hennes make. En orsak till att identiteten på detta vis inte avsågs bli avslöjad, menas delvis bero på att författartalangen alltsedan hon varit ung motarbetats av hennes mor, som ansåg det opassande för en flicka att skriva berättelser. Att ha ett intresse för det övernaturliga och en fallenhet för att skriva texter influerade av sensations- och skräckromantiken sågs säkert inte med blida ögon på den tiden för en kvinna. Genom ett missförstånd kom det dock till slut fram (1875) vem som stod bakom pseudonymerna.

För alla deckarfantaster kan det kanske vara lite kuriosa att veta att man betecknat en del av hennes historier som de första svenska deckarna. Bara en sådan sak! Varför får denna författares verk (vida överlägsna i kvalité i jämförelse med annat som ges ut av någorlunda liknande slag idag) så lite uppmärksamhet? Förlag: Fler nyutgivningar av Aurora Ljungstedt, tack!

(A.L. fanns inte med i de författarlexikon som står i min bokhylla. Källorna för att ta reda på mer om denna för sin tid uppskattade författare blev därför Litteraturbanken och Wikipedia på internet)

Ljungstedt, Aurore av Falander

2 kommentarer:

  1. Spännande läsning om en sorgligt "bortglömd" kvinnlig författare! Borde ligga rätt i tiden med nyutgivning. Dessutom såg muffinsen både väldigt god och vacker ut; sådana ska jag baka :-)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Värd all extra uppmärksamhet. Det var två helt fantastiska berättelser detta! Vill absolut läsa mer av Aurora Ljungstedt. :)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)