onsdag 21 oktober 2015

Onsdagsfika: Green Tea, Apfelchips and a Creepy Story


Baksidestext Feberflickan (Elisabeth Östnäs):
"Feberflickan är en skildring av en familj i sönderfall, både bildligt och bokstavligt. Det handlar om vad som finns kvar när alla gränser passerats. Det är en tragedi, en mörk men subtil historia om det allra värsta.

Boken handlar om Luna som rör sig i huset där hennes far och en kvinna, som Luna aldrig kallat något annat än ”hon”, ligger döda. Läsaren får en tydlig bild av det Luna gör, men hennes tankar är febrigt oskarpa. Genom hela romanen finns det en gräns mellan det som är och det som har varit, mellan det som görs och det som tänks.

Texten kan läsas som en deckargåta där delarna ska summeras och ge bilden av en helhet, men den är också som en inträngande skildring av en person som inte entydigt är vare sig förövare eller offer."

En debutroman från 2012 skall detta vara, halva boken är nu läst och det är ruggigt otäckt, eller skrämmande hemskt, eller hur man nu skall formulera det, bra skrivet är det i varje fall. Författaren har genom sin fascination för mordgåtan Lizzie Borden, skrivit ihop en egen historia inspirerad av detta s.k. "historiens märkligaste fall". Och romanens handlingen utspelar sig inte heller i Fall River (Massachusetts), utan i svenska Lund.

Boken är endast lätthanterliga 128 sidor och tar alltså inte så mycket tid i anspråk för att läsa.

Läs mer om det verkliga fallet som gjorde Lizzie Borden världskänd här.

Film har även skapats som hämtat inspiration från händelserna i Fall River. Lizzie Borden Took an Axe (titel hämtad från förled till amerikansk barnvisa) hade premiär 2014. Om filmen är bra eller rena skräpet har jag dock inte den blekaste aning om.

1 kommentar:

  1. Låter som en bra bok att fastna i en gråmulen dag i oktober! Och äppelchipsen såg ju smarriga ut...

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)