söndag 22 november 2015

En smakebit på søndag: Midvintermörker

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Är inne på något jag precis för tillfället vill läsa just nu, något ordentligt actionspäckat, och då hämtas smakbiten från Midvintermörker av Lars Wilderäng (sidan 51-52):
"Ryssen hade släppt taget med ena handen och fått tag på hennes pistol. Just då hade Peter öppnat dörren. Den misstänkte reagerade blixtsnabbt, drämde till Peter i ansiktet med pistolen, rusade ut i korridoren och försvann i den obefintliga belysningen. De hade hört skott när han sköt sönder ett lås och fortsatte ut i polishuset.
     Pepparsprayen som var det enda vapen hon hade kvar, förutom batongen, höll hon redo intill ficklampan. Peter gick försiktigt framför henne med dragen pistol. Tillsammans med piketstyrkan sökte de nu av det nedsläckta polishuset. Ledningscentralen hade prioriterat en beväpnad misstänkt försvunnen i polishuset framför de problem som strömavbrottet orsakade ute på stan. Trots den tidiga timmen hade det redan skett flera bilolyckor, men än så länge inget som inte räddningstjänsten kunde hantera, enligt vad som sagts till Mia.
     De sökte sig nedåt våning för våning i den vinklade byggnaden, Mia och Peter från ena hållet och piketens tungt beväpnade poliser från andra. Ingen hade passerat ut, så ryssen var fortfarande kvar någonstans i polishuset.
     Hon lyste in med ficklampan i ännu ett kontorsrum med utsikt västerut över Rörsjökanalen. Återigen tomt. Utanför låg ett nedsläckt, mörkt Malmö. På andra sidan sundet lyste ljusen från Köpenhamn upp himlen. Nu, när Malmö var nedsläckt av strömavbrottet, tyckte Mia sig se blinkande ljus från Öresundsbrons pelare.
     Något lyste hastigt upp himlen i riktning mot bron för att sedan långsamt falna och ändra färg från vitt till orange. Hon kunde svära på att det var en explosion, men det gick inte att se själva bron härifrån. Mia släckte ficklampan för att se bättre i morgonmörkret, och visst såg det ut som ett orangefärgat klot som utvidgades för att sedan slockna helt."

Än så länge uppfattar jag boken som en riktigt otäck och spännande thriller med ett rejält stänk realism i scenariot. Mycket militärt blir det, och man får naturligtvis nyttiga funderingar kring krisberedskap och verklighetens befintliga eller obefintliga försvar. Baksidestext:16 kommentarer:

 1. Jag är väldigt nyfiken på Wilderäng och har Stjärnklart redo i hyllan :)

  SvaraRadera
 2. Ja det låter bra det har läst del 1 i hans andra serie och ska snart börja på del 2, men denna ska jag nog försöka läsa också

  SvaraRadera
 3. Spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten :) Tror det får räcka med den!
  Önskar dig en fin söndag!

  SvaraRadera
 5. Det hørtes ganske uhyggelig ut! Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten - den var verkligen actionfylld!

  SvaraRadera
 7. Har läst stjärnklart av författaren och är nyfiken på mer. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Wilderängs böcker har jag varit nyfiken på ett tag nu. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. det verkar klart intressant! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 10. Høres ut som en uhyggelig bok! Godt det bare er fiksjon. Takk for smakebit! :)

  SvaraRadera
 11. Tack för en intressant smakbit. Detta är en författare som jag är nyfiken på.

  SvaraRadera
 12. Det låter som en bra idé för en bok.

  SvaraRadera
 13. Älskade hans Stjärnklart, låter som att den här har vissa gemensamma teman :)

  SvaraRadera
 14. Tack för spännande smakbit! Inte läst något av författaren men blir nyfiken. ;)

  SvaraRadera
 15. Blev lite nyfiken på denna. Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)