måndag 16 november 2015

"Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap" av Mary Ann Shaffer

Guernseys litteratur- och
potatisskalspajssällskap
Mary Ann Shaffer
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer. (Brombergs förlag):

"London januari 1946: Livet börjar så smått återgå till det normala efter kriget och för författaren Juliet Ashton innebär det att hon nu på allvar kan börja fundera på sitt nästa bokprojekt. En dag får hon ett brev från en Dawsey Adams på den lilla ön Guernsey i Engelska kanalen. 
Juliet och Adams börjar brevväxla. Han berättar om livet och människorna på ön och om tyskarnas ockupation av Guernsey under krigsåren. Och han berättar om öns mycket speciella läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas av deras öden och liv och bestämmer sig för att besöka sina nyfunna vänner. Det blir en resa som förändrar hennes liv.
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap är en gripande och stark berättelse om vänskap, kärlek och böcker. Hur människor under svåra förhållanden hämtar kraft i läsningen och hos varandra."

Det här är en ren brevroman (förutom sista sidorna som är någon form av dagboksanteckningar) och för egen del tycks jag ha lite svårt att fördra den typen av romanform... tyvärr. För hade det inte varit för just detta utförande hade berättelsen om människorna på Guernsey under krigsåren fängslat mig mer, för det är intressant och en bra historia för övrigt.

Mitt lågt satta betyg beror på själva formen, med brev skickade från och till olika personer huller om buller, upplever det rörigt och får inget bra flyt i läsningen.

Betyg: 2/5

Några andra som bloggat om Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap:
PocketBlogg.se
Lottens Bokblogg
Boktanken

2 kommentarer:

  1. Ajdå, jag har ju varit sugen på den här länge och hade ingen koll alls på att det är en brevroman. Om sådana tycker jag inte.

    SvaraRadera
  2. Får hålla med Monika, blir genast mindre sugen...

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)