fredag 13 november 2015

Välförsedd inför helgens lästimmar


Novembergrå dimmig fredagsmorgon...

...vad passar då inte bättre innan man sticker iväg till jobbet med en översikt inför kommande helgs timmar för bokläsning:

Skall börja läsa Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg. Det är den sjunde delen i romanserien Släkten (Historiska Media), tiden är 1200-talets senare del och kung Valdemar börjar sin regenttid. Valdemar Birgersson, kung av Sverige mellan åren 1250-1275, var Birger Jarls son. Skall bli intressant att läsa, författarens debutroman dessutom - så spännande!

Inte desto mindre spännande är det att läsa om livet på kanalön Guernsey (i Engelska kanalen) under krigsåren och tyskarnas ockupation av ön. Synd dock att boken är skriven i form av brevroman - skall nog passa mig för den typen av böcker i fortsättningen. Men envis, envis... skall traggla mig igenom denna: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer (1934-2008), som f.ö till största del skall ha arbetat som bibliotekarie (och det märks, för det här är en bok skriven av någon som sannerligen gillar böcker!). Debutroman även detta, men tyvärr blev det alltså författarens enda bok.

Sist, men inte minst, fortsätter läsningen av Utvandrarna av Vilhelm Moberg. En romanserie som skall få ta tid att läsa och begrunda. Återsåg filmen parallellt med bokens första del, så nu har man dessa rollkaraktärer levande framför sig när boken blir läst - inte så dumt, gillade verkligen filmatiseringen, kändes väldigt autentisk.

Ja, det räcker nog gott för den här helgen, som uppenbarligen i läsväg blir historiskt orienterad; senare halvan av 1200-talet, tidigare halvan av 1900-talet och slutligen en tur över oceanen i mitten av 1800-talet... Varierande och bra, lätt att hålla isär. ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)