onsdag 9 december 2015

Cosy =


Vikingablot (av Catharina Ingelman-Sundberg) + Varm choklad med grädde och minimarshmallows.


"Det började skymma. Luften blånade över gärden och ängar, staden försänktes i dunkel. Birkas gator och hus speglade sig i vattnet innanför pålspärren och en tät doft av tång och tjära vilade över stranden. De långa träbryggorna utanför hamnen var öde, skeppen gungade sakta i vågorna. Mot den blåröda himlen skymtade stadsvallen med sin träpalissad.
    Staden stängde mot natten. Vakterna slöt stadsporten med en tung smäll och uppe i vakttornen hördes kommandoropen när männen bytte av. Innanför stadsvallen och inne i gränderna dog ljudet av kärror och ok sakta bort. På de smala, trånga gatorna rådde lugn. Månglarnas rop hade sedan länge upphört, får, höns och svin hade förts in i uthusen. Inne i hus och gårdar doftade det från kittlar och härdar, kvinnor och husfolk redde aftonmål; trälarna såg till djuren i stallen. Nere i hantverkarkvarteren vid vattnet släckte smeder och gjutare glöden i eldstäderna, köpmän och sjöfarare dröjde kvar i skänkstugorna. Några ensamma vandrare syntes på gatorna upp mot torget, annars var det tomt och tyst." 
(Sidan 49)

En stor del av nöjet med att läsa historiska romaner är miljöbeskrivningar som t.ex. den helt magnifika ovan. Någon som håller med?


2 kommentarer:

  1. Man kan nästan se gränderna framför sig; härligt beskrivande! Härlig verkar också chokladen med tillbehör, mums!

    SvaraRadera
  2. Underbart med sådana beskrivningar, man blir helt lyrisk. Jag blir även sjukt sugen på Varm choklad med vispgrädde :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)