måndag 28 december 2015

Listade böcker om konsumtion

Julhelgen över och nyår stundar... Funderar lite kring konsumtion och en boklista skall väl gå bra att åstadkomma även för det. Nu är inte meningen att man prompt måste köpa dessa böcker, själv lånar jag det mesta på bibliotek. Men boklistor är alltid bra som inspiration, för egen del och kanske för andra.

Köp charterresan för semestern!: Åk och stek fläsket i Thailand! - en flygresa tur och retur till Thailand släpper ut växthusgaser motsvarande 2,5 ton koldioxid, d.v.s orsakar lika stora koldioxidutsläpp som ett helt års bilkörning för en normalbilist.

Köp en köttig nyårsmeny till kampanjpris!: Stek en berest oxfilé från Sydamerika! Förutom det rent uppenbara, t.ex själva transportsträckans utsläpp, ökar det brasilianska köttets klimatavtryck p.g.a att det indirekt bidrar till avskogning i Amazonas.

Missa inte detta som vi i höst blev informerade om: Klimatförändringar är en orsak till kriget i Syrien.

Tänk inte - köp, köp, köp... eller?

Här kommer listan:

Yes!: därför köper vi det vi inte behöver
av Katarina Bjärvall (2015)


BeGreppbart - Konsumtion
av Jacob Östberg, Lars Kaijser (2010)


Storföretagens svarta bok
av Klaus Werner, Hans Weiss (2005)


Konsumtionsliv
av Zygmunt Bauman (2008)


Ägodela: köp mindre - få tillgång till mer
av Naturskyddsföreningen (2015)


Barriärer och broar för hållbar konsumtion: fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
av Henric Barkman (2014)


No logo
av Naomi Klein (2015)


Revolution
av Russell Brand (inbunden, 2015. finns även som E-bok)
(pocket; preliminärt utg.datum: 2016-01-15)
 

Om Revolution (Massolit förlag):

"Den oefterhärmliga komikern Russell Brand vill att du ansluter dig till revolutionen. Har du, precis som han, fått nog av hur världen ser ut och fungerar? Frågar du dig själv varför en procent av världens befolkning äger nästan hälften av dess tillgångar? Upprörs du av att bankernas bonusar nådde rekordnivåer under ett år med extrem lågkonjunktur? Blir du arg av det faktum att företag som omsätter miljarder knappt betalar någon skatt? Har du, ärligt talat, förtroende för de folkvalda? Insiktsfullt, respektlöst och med mycket humor tar Russell Brand upp frågorna som många vill ha svar på. I denna ögonöppnande och underhållande bok tar sig Russel Brand an ämnen som ekologi, ojämlikhet, upplopp, finansiell härdsmälta och den totala bristen på tilltro till politiker. Med lika delar humor och passion uppmanar han sina läsare att skaka av sig apatin och börja ifrågasätta det rådande systemet. Det här är hans stridsrop. Det här är Russell Brands revolution."

Ja, att "skaka av sig apatin" och likgiltigheten vore nog modellen, utifall vi tänker oss en dräglig framtid. Dags att dra upp huvudet ur sanden, slita bort skygglapparna och se den verkliga sanningen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)