måndag 30 november 2015

Tematrio Kanada


Att nämna att man uppskattar något kan man aldrig göra för ofta, därför vill först bara berätta att jag verkligen sätter värde på dessa tematrio-omgångar som Lyrans Noblesser anordnar.

Idag skall tematrion handla om Kanada, och detta förstås med anledning av Google Doodlen av Anne på Grönkulla, för att fira författaren Lucy Maud Montgomerys 141 födelsedag:


"Berätta om tre saker från Kanada som du tycker om!"


För mig blev det då en kanadensisk författare, en roman som delvis utspelar sig i Kanada, samt en amerikansk-kanadensisk drama/thrillerfilm. (Bonus: en TV-serie som till att börja med spelades in i Kanada).

Margaret Atwood som nyligen fyllde 76 år, kommer från Ottawa (Ontario). Har bara läst hennes Oryx och Crake, men oj vad jag gillade den!

Kanada, av amerikanska författaren Richard Ford, utspelar sig i amerikanska Montana och de kanadensiska prärietrakterna kring Saskatchewan. Året är 1956 och valkampanjen pågår mellan Nixon och Kennedy... Läs mer här.

Insomnia (2002) är en amerikansk-kanadensisk spänningsfilm med Al Pacino (som polisen Will Dormer) och Robin Williams i två av huvudrollerna. Riktigt bra film, enligt mig. Will Dormer blir så trött, så trött... ja, faktiskt tröttare än vad jag känner mig just nu. :)

(Bonus: Jamen visst! Arkiv X handlar det förstås om. Säsong 1-5 spelades in i Vancouver, Kanada... vilket skådisarna David Duchovny och Gillian Anderson ogillade. Inspelningarna flyttade sen till Los Angeles. Fast själv tycker jag faktiskt att de där första säsongerna som spelades in i Kanada var de bästa.)


Nu så här på slutet tar jag nog till Will Dormers sista ord i filmen Insomnia:

"Let me sleep. Just let me sleep."


Spänningsutmaningsbok i december: Nådastöt


För årets sista val av bok för Spänningsutmaningen (Mias bokhörna), planerar jag att i december läsa Nådastöt av Louise Penny.

Detta innevarande år blir också mitt sista deltagande i Mias trevliga spänningsutmaning, därför tackar jag för tiden som varit, alla fina lästips man fått och hoppas såklart att även jag själv lyckats bidra med något som känts lockande att läsa för den här typen av böcker. Troligen har deltagandet fått åtminstone mig att läsa ännu fler spänningsromaner än tidigare. Så visst har utmaningen haft effekt! :)

För att utse årets spänningsroman, av mina hittills elva bokval i årets utmaning, blir valet: Stjärnfall (Lars Wilderäng), vilken var andra delen i en planerad trilogi - roligt att finna en svensk författare som kan skriva superspännande dystopi som engagerar. Bland de spänningsromaner som stått utanför denna utmaning, väljer jag självklart: De försvunna (Caroline Eriksson), som fick mig att få upp ögonen för äkta psykologisk thriller - wow!

Men nu åter till spänningsutmaningens decemberval. Information från Månpocket:

"Varm deckare i vinterkylan

Det är jul i Three Pines och den lilla byn ligger under ett täcke av snö. Allt är vackert som ett vykort tills ett skrik ekar genom den kalla luften. CC de Poitiers hittas död vid en curlingmatch, dödad av en elchock.

När den lokala polisen inte vet hur man ska gå vidare med mordet kallas den erfarne kommissarien Armand Gamache återigen till byn. När han börjar nysta i den döda kvinnans förflutna upptäcker han en mörk historia, fylld av hemligheter och fiender. Nästan alla i den lilla byn tyckte illa om de Poitiers och hade både motiv och möjlighet att döda henne. Samtidigt inser Gamache att han har egna fiender högt uppsatta inom polisväsendet som gör allt för att motarbeta honom.

Nådastöt är den andra boken om kommissarie Gamache och den lilla idylliska byn Three Pines i Kanada. Serien är översatt till 23 språk världen över, är mångfaldigt prisbelönt och omtalas ofta som en modern Agatha Christie."

"... en riktigt bra klassisk pusseldeckare." Expressen

När boken är färdigläst kommer omdöme att finnas på denna länk.


Läst november

Min bästa toppenläsning denna månad: En röd liten fågel i juletid (Fannie Flagg), Stenhuggarens dotter (Ewa Klingberg), En löjlig människas dröm (Fjodor Dostojevskij) och Jul med Bob (James Bowen).
  1. Poirots jul (serie: Hercule Poirot #20), Agatha Christie (bibliotekslån)
  2. Vinter i drömhuset, Maeve Binchy (bibliotekslån)
  3. En röd liten fågel i juletid, Fannie Flagg (bibliotekslån)
  4. Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap, Mary Ann Shaffer (bibliotekslån)
  5. Stenhuggarens dotter (serie: Släkten #7), Ewa Klingberg (bibliotekslån)
  6. Utvandrarna (serie: Utvandrarna #1), Vilhelm Moberg (annat lån)
  7. Färjan, Mats Strandberg (bibliotekslån)
  8. En löjlig människas dröm (Novellix-novell), Fjodor Dostojevskij (ur egen bokhylla)
  9. När hundarna kommer, Jessica Schiefauer (bibliotekslån)
  10. Jul med Bob, James Bowen (bibliotekslån)

söndag 29 november 2015

"Jul med Bob" av James Bowen

Jul med Bob
James Bowen
Jul med Bob av James Bowen (Bokförlaget NoNa):

"Vintern 2010 var iskall och James framtidsutsikter såg dystra ut. Julen, en helg han alltid bävat för, stod för dörren. Hälsan var klen och han hade varken pengar till att värma upp lägenheten eller julmat åt Bob och sig själv. Han var helt enkelt tvungen att trotsa kylan och ge sig ut på de snöiga gatorna. 
Jul med Bob är den gripande berättelsen om hur James tack vare Bob, vännen Belle och många vänliga Londonbor till slut förstår vad som är så speciellt med julen och hur mycket han själv förändrats sedan Bob kom in i hans liv. 
James Bowen är författare till bästsäljarna Gatukatten Bob och Mitt liv med Bob.
Han hittade katten Bob 2007 och sedan dess har Bob varit James ständige följeslagare. De bor i norra London."

Har om James och Bob tidigare läst; Gatukatten Bob och Mitt liv med Bob.

James historia är en riktig solskenshistoria som värmer. En liten sårad katt kom in i hans liv vid rätt tillfälle och blev med all säkerhet den största orsaken till den lyckade framgången som räddade livet på dem båda. Själv säger James:
"I believe it came down to this little man. He came and asked me for help, and he needed me more than I needed to abuse my own body. He is what I wake up for every day now... he’s definitely given me the right direction to live my life."

I Jul med Bob berättar James gripande om hur han med hjälp av katten Bob och flickvännen Belle klarade sig igenom extremkallt bistra tider runt jul, då han förutom problem med hälsan inte hade pengar till vare sig värme i lägenheten eller till mat. James gav sig åter ut på Londons snöiga gator och kämpade sig igenom svårigheterna tillsammans med sin trogna följeslagare Bob. Han börjar upptäcka nya sidor av livet, hos sig själv och andra, det som skänker glädje och lycka med ringa medel.

Genom att åter konfronteras med sin besvärliga uppväxt och sitt mörka förflutna som ung missbrukare blir förändringen för honom uppenbar. På grund av denna bakgrund lyckas han även verkligen förmedla en fördjupad insikt som många av oss andra inte kan ha, om det rent grundläggande bortom allt det ytliga. Att det verkliga julmiraklet finns i det lilla och det enkla, inte det stora och påkostade. Att förutom allt det falska och det som rentav vill oss illa, även finns sann vänlighet och omtanke. Att aldrig sluta hoppas och våga ha tillit. Att upptäcka glädjen i att ge av hjärtat... och det gör verkligen James i denna otroligt finstämda bok; Jul med Bob. Läs den och kom i perfekt julstämning i år.

Varför skall man läsa böcker om andra människors liv? För mig är det så självklart! Man lär sig att förstå genom att få insyn i liv som oftast skiljer sig så markant mot hur ens eget liv varit/är, en annan människas värld som man kanske inte på annat vis ens kommer i kontakt med det ringaste. Kanske kan en del av oss rentav bli kvitt några onödiga fördomar. Genom denna typ av böcker breddar man sin kunskap om olika miljöer, skilda sorters uppväxtförhållanden, svårigheter, möjligheter, svagheter och styrkor... framförallt hur viktig det är att fortsätta kämpa, hur det än är, vad det än gäller.

(Själv får jag troligen aldrig nog av berättelserna om James och hans katt, hur gott och fint de månar om varandra.)

Har tidigare skrivit om boken här (smakbit).

Betyg: 5/5

En smakebit på søndag: Jul med Bob


Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av, och själva bjuda på, små bokliga smakbitar. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Smakbiten här idag hämtas från Jul med Bob, ännu en fantastiskt fin bok av James Bowen. Ett omdöme kommer inom kort senare idag här på bloggen. Sidan 96-97:

     "Nästan så fort Bob hade klättrat upp på mina axlar och vi hade börjat gå passerade vi en grupp musiker och körsångare från Frälsningsarmén som sjöng julsånger. En av sångarna höll i ett plakat där det stod "Frid på jorden bland människor som han älskar". Det fanns inte många tecken på det i atmosfären. Såvitt jag kunde avgöra rådde djungelns lag i en hektisk jakt för att köpa så mycket grejer man någonsin kunde, och folk brydde sig inte om vem som stod i vägen. Det var ingen vacker syn.
     Folk var fullastade med kassar i alla möjliga former och storlekar. Jag såg en kille som släpade på vad som såg ut att vara ett dussin enorma säckar från tjusiga affärer som Selfridges och John Lewis. Det vete gudarna hur mycket pengar han hade gjort av med hittills, men att döma av hans plågade uppsyn när han skrek i sin mobiltelefon var det inte tillräckligt.
     "Det är slut överallt, säger jag ju", sa han, antagligen till sin lika uppstressade fru. "Nej, jag har prövat där. Jag skämtar inte. Det finns ingenstans."
     Han såg ut som om han var nära att få en hjärtattack. För ett ögonblick tyckte jag faktiskt synd om honom och alla andra som drevs till vanvett av sista minuten-jäktet. Den desperation jag hade känt de senaste dagarna var åtminstone i huvudsak grundad i verkliga fysiska behov - att äta och hålla sig varm. De här människorna var hysteriska över sådant som de eller mottagarna, högst sannolikt, egentligen inte alls behövde. Jag avundades dem inte. Precis tvärtom faktiskt, jag tyckte det var rätt sorgligt."

Andras smakbitar hittar du idag här.

lördag 28 november 2015

Enkät om böcker och juletid från Johannas deckarhörna!

Bokbloggen Johannas deckarhörna bjuder på en enkät om böcker och juletid, med anledning av att det är första advent i morgon, förstås.

Jodå, lussekatterna står och väntar i kö att gräddas - bloggar i avvaktan på skjutsen in i ugnen. Så därför passar det just nu utmärkt med att knåpa ihop svar på Johannas enkät.


Vilka böcker/vilken bok är den bästa du har läst i höst?
Två juliga väljer jag här: En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg och Jul med Bob av James Bowen

Vilken är din favorit-julsång?
Något från Josh Grobans album Noël från 2007. Silent Night var ju bl.a fin där och då, om man måste välja.

Vilka böcker planerar du att läsa i december? Har du någon särskild läsning som får dig i julstämning?
Tomten av Viktor Rydberg ger väl mysig julstämning att läsa. Annars kan jag klart rekommendera ovannämnda böcker i första frågan. Läsplaneringen är dock väldigt öppen, förutom Vilhelm Mobergs Utvandrarserie och de reserverade böckerna på biblioteket (Sekten på Dimön av Mariette Lindstein och Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri). Recensionsexemplaren lyser däremot fullständigt med sin frånvaro även denna månad, hade hoppats på Tiden läker inga sår av Caroline Säfstrand, men; Nope!, verkar inte lyckas med den heller... Saknar det faktiskt lite.

Önskar du dig någon särskild bok i julklapp av tomten, närstående eller dig själv?
Nej, julklappar för egen del har jag nog växt ifrån för lääänge sedan.

Hårda eller mjuka paket? Vilket föredrar du?
För julklappar att ge bort är det helt klart hårda klappar som är enklast, såvida man inte oförhappandes blir sugen på att sticka sockor och vantar igen... ;)

Om du skulle tipsa om en bok att ge bort i julklapp, vilken skulle det vara?
Om jag skulle tipsa om en bok att ge bort i julklapp till en politiker, är svaret nu ganska givet: Midvintermörker av Lars Wilderäng! För övrigt se ovan första frågan.

Glögg eller julmust, om du måste välja?
Varken det ena eller andra. Hu, sött och sliskigt!

Har du någon bok som du sparat för att läsa under eventuell julledighet?
Möjligen Nådastöt av Louise Penny.

Knäck eller Aladdinask?
Varken det ena eller andra. Är nog svårare på kaffebröd som saffransbullar och pepparkakor, vad gäller sötsakerna.

Hur gör vi med julpyntet. Får tomtar och gran respass redan efter Annandagen eller plundrar vi på Tjugondagknut?
Väck till nyår.


Så där ja! Så var bullarna klara samtidigt som enkäten. :)

"Jamen, det där var väl ett himla snyggt bokomslag matte!"

fredag 27 november 2015

Novell: "En löjlig människas dröm" av Fjodor Dostojevskij

En novell från Novellix som man bara inte får missa är En löjlig människas dröm av Fjodor Dostojevskij (text citerad från Bokus):

Fjodor Dostojevskij
"I Fjodor Dostojevskijs novell En löjlig människas dröm ryms mycket av det som kännetecknar författarens stora verk: det komplexa grubbleriet och famlandet efter mening, botgörelsen och den möjliga, slutliga frälsningen. Vem är den "löjliga" människan? En simpel drömmare och blåögd utopist, eller en vilsen människa som genom insikten om det renaste av budskap - älska din nästa som du själv vill bli älskad - finner mening i ett liv som han ansett förspillt? Det är upp till läsaren att avgöra.
Med sina mångbottnade verk - Brott och straff, Idioten och Bröderna Karamazov - tog Dostojevskij romankonsten till nya konstnärliga höjder, men En löjlig människas dröm visar tydligt att han även är en mästare i det lilla formatet. Novellen publicerades första gången i En författares dagbok 1877 och är i vissa avseenden också en pendang till ett av författarens främsta verk, kortromanen Anteckningar från källarhålet. Novellen översattes senast till svenska 1960 och ges här ut i en nyöversättning av Alan Asaid.
"Jag nämnde att jag somnade utan att märka det och rentav fortsatte mina funderingar på något vis. Plötsligt drömde jag att jag tog upp revolvern och riktade den, alltjämt sittande, mot hjärtat, just hjärtat, inte huvudet; jag hade ju från början tänkt skjuta mig i huvudet, nämligen genom höger tinning. Jag pressade mynningen mot bröstet, väntade i någon sekund, och plötsligt började ljuset, bordet och väggen framför mig skälva och svaja. Hastigt tryckte jag av."
En löjlig människas dröm är Novellix nr 44."

Om man känner att man befinner sig i något som inte går att komma ur, något som det varken finns utväg, bot eller lindring för, när allt känns sådär fullständigt utan vare sig hopp eller mening... läs då särskilt just En löjlig människas dröm, läs den en gång, kanske rentav två, och det kan ge en gnutta mod att gå vidare med det liv man tilldelats, hur det än är. Tror jag kan lova det.

Den här helt fantastiska novellen skulle jag vilja sammanfatta med en mening hämtad ur densamma:

"Det viktigaste - det är att älska andra som man älskar sig själv, det är det viktigaste, och det är allt, strängt taget behövs inget mer: man kommer då genast underfund med hur resten ska ställas till rätta."

Men naturligtvis måste man läsa hela novellen för att förstå det stora som ryms i den lilla meningen, så gör det du också!

Betyg: 5/5

Några andra som bloggat om En löjlig människas dröm:
I Elinas hylla
Ja, jag säger då det!

onsdag 25 november 2015

Ryskt onsdagsfika


Bland svarta teer är favoriten Russian Earl Grey.

Bland alla författare jag någonsin läst är det ryssen Fjodor Dostojevskij som är den i särklass bästa av dem alla, har svårt att tro att jag någonsin hittar någon som skrivit/skriver i samma mästarklass. Läser till teet idag denna ryska författares novell En löjlig människas dröm - återigen; så fantastiskt bra! Publicerades första gången 1877 i "En författares dagbok". Dostojevskijs kortroman "Anteckningar från källarhålet" står på tur, men skall först läsa ut Lars Wilderängs Midvintermörker (som handlar om ett oförberett ryskt militärt anfall mot Sverige - huga, ruskigt värre!).

Så visst det är väldigt ryskt just nu...

...men några små hembakta prästgårdspepparkakor till det (för att hålla sig löjligt snäll) är ju heller inte fel, mitt recept hittas här. Rekommenderas.


tisdag 24 november 2015

Trio för Anna, Karin och Elisabet(h)

Namnsdagstriss denna gång hos Lyrans Noblesser:

"Berätta om tre böcker/texter vars huvudpersoner eller författare heter Anna, Karin eller Elisabeth!"

Härligt! Fritt fram för olika sorters texter. Då väljer jag en namnsdagsvers, en folkvisa och så först på sluttampen en historisk roman.


Namnsdagsvers:

"Hör, vännerna önska dig, Anna,
All lycka på dagens fest!
Med rosor ej kransas din panna;
Men glädjen är dock en gäst.

Ty är det ock vinter i norden
Och ger den för blommor snö,
Så finns dock en vår uppå jorden,
Som aldrig kan kylas och dö.

Den våren är den, vi bära
I hjertat, från år till år;
Dess blommor vi nu förära -
En skänk, den du bäst förstår!"

Ur Nyaste Gratulationsboken från 1877


Folkvisa från Västergötland:

Liten Karin

"Och liten Karin tjänte
på unga kungens gård.
Hon lyste som en stjärna
bland alla tärnor små.

Hon lyste som en stjärna
allt bland de tärnor små.
Och unga kungen talte
till liten Karin så:

»Och hör du, liten Karin!
Säg, vill du bliva min?
Grå hästen och gullsadelen,
dem vill jag giva dig.»

»Grå hästen och gullsadelen
jag passar inte på.
Giv dem din unga drottning,
låt mig med äran gå!»

»Och hör du, liten Karin!
Säg, vill du bliva min?
Min rödasta gullkrona,
den vill jag giva dig.»

»Din rödasta gullkrona
jag passar inte på.
Giv den din unga drottning,
låt mig med äran gå!»

»Och hör du, liten Karin!
Säg, vill du bliva min?
Mitt halva kungarike,
det vill jag giva dig.»

»Ditt halva kungarike,
jag passar inte på.
Giv det din unga drottning,
låt mig med äran gå!»

»Och hör du, liten Karin!
Vill du ej bliva min,
Så skall jag låta sätta dig
i spiketunnan in.»

»Och vill du låta sätta mig
i spiketunnan in,
Guds änglar små, de se, att jag
oskyldig är därtill.»

De satte liten Karin
i spiketunnan in,
Och konungens småsvenner
de rulla’ henne kring.

Då kom det ifrån himmelen
två vita duvor ner;
De togo liten Karin,
och strax så blev det tre.

Så kom två svarta korpar
dit upp från helvete;
De togo unga konungen,
och strax så blev det tre."

Ur Sjung svenska folk! från 1947


Historisk roman:

Ringens gåta av Elisabet Nemert
Handlingen utspelar sig under 1200-talet.
Sjätte fristående delen i bokserien Släkten.


måndag 23 november 2015

Försiktiga tankar kring viktiga småsaker när det gäller låneböcker

 "Småsaker. Nästan hela lifvet består af småsaker; åtminstone bestämmes lifvet esomoftast af småsaker. En småsak mer eller mindre afgör icke sällan öfver vara eller icke vara i så väl fysisk som moralisk bemärkelse. Därför bör man vara försiktig äfven med småsaker.
     En ursliten knapp, som icke sys i, ett hål, hopfäst med knappnålar eller icke alls hopfästadt, ett okammat hufvud vid middagsbordet och nedtrampade tofflor under bordet, "hundöron" och bläckplumpar i egna och lånade böcker, stearinfläckar på soffor och borddukar, mattor med "fransar", souvenirer efter flugor på byster, förgyllda ramar och speglar, intorkadt bläck och rostiga stålpennor, slöa knifvar, ostämdt piano, knarrande dörrar och skodon, snedgångna klackar, afbrända tändstickor på golfvet, näsdukar, som nyttjas för litet, händer, som tvättas för sällan, och tänder, som icke hållas rena - allt detta är småsaker, men... men!"

Ja, så kunde det låta på 1800-talet... Själv skulle jag vilja betona det där om: "händer, som tvättas för sällan", "hundöron" och bläckplumpar i egna och lånade böcker"; då förstås framförallt i kontakt med de lånade böckerna. Hur är det med biblioteksböckerna egentligen? Är de värsta bakteriehärdarna, som förutom det tryckta innehållet även bland sidorna gömmer oaktsamma låntagares kaffefläckar, skitiga tummar, chokladkladd, m.m.? Tyvärr är det så ibland, och då önskar man i sitt stilla sinne att folk, som nu inte tycks fästa sig så mycket vid sådana "småsaker", blev uppmärksammade på att andra som skall låna boken efteråt inte tycker det är särskilt fräscht när boksidorna i värsta fall t.ex "klistrats ihop" med något oidentifierbart - allt detta är kanske småsaker, men... men! ;)


"Färjan" av Mats Strandberg

Färjan
Mats Strandberg
Färjan av Mats Standberg skulle för mig bli det givna exemplet jag ger när man ämnar nämna en bok alla andra tyckte var rent fantastisk, medans man själv inte alls tyckte om den. För hur mycket jag än försöker, så går det bara inte att varken tycka om det här ens lite grann eller något ljuga om saken.

Hur det går till på denna typ av Finlandsfärjor har jag egentligen noll koll på förutom hörsägen och det räcker för mig. Skulle aldrig i mitt liv sätta foten på en sådan färja, och detta utan att ens ha läst Färjan innan.

Det här må vara det vidrigaste jag någonsin läst och det blev definitivt spiken i kistan för att undvika att läsa sådant som går under den litterära genren skräck... åtminstone ett bra tag framöver. För att ta del av lite mer nyanserade omdömen/recensioner, än detta mitt förenklade bokomdöme (kan verkligen inte utveckla det!), rekommenderas länkarna längst ned i detta blogginlägg.

Nu blir det efter detta oerhört svårt att ta sig an Cirkeln (av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren) som står och väntar i bokhyllan. Visserligen är den i pocketformat och ingen lånebok, så det skulle ju faktiskt gå bra att få kasta in boken i väggen, en sällsynt förekommande känsla för att få göra som definitivt uppstod vid läsning av Färjan (är dock väldigt försiktig i hanteringen av biblioteksböcker!). Eller så får jag väl försöka köra en sådan där stilig utlottning någon gång. ;)

Betyg: 1/5

Några andra som bloggat om Färjan:
hyllan
Johannas deckarhörna
Bokhuset
Mias bokhörna

söndag 22 november 2015

En smakebit på søndag: Midvintermörker

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar hämtade från böcker vi läser eller läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Är inne på något jag precis för tillfället vill läsa just nu, något ordentligt actionspäckat, och då hämtas smakbiten från Midvintermörker av Lars Wilderäng (sidan 51-52):
"Ryssen hade släppt taget med ena handen och fått tag på hennes pistol. Just då hade Peter öppnat dörren. Den misstänkte reagerade blixtsnabbt, drämde till Peter i ansiktet med pistolen, rusade ut i korridoren och försvann i den obefintliga belysningen. De hade hört skott när han sköt sönder ett lås och fortsatte ut i polishuset.
     Pepparsprayen som var det enda vapen hon hade kvar, förutom batongen, höll hon redo intill ficklampan. Peter gick försiktigt framför henne med dragen pistol. Tillsammans med piketstyrkan sökte de nu av det nedsläckta polishuset. Ledningscentralen hade prioriterat en beväpnad misstänkt försvunnen i polishuset framför de problem som strömavbrottet orsakade ute på stan. Trots den tidiga timmen hade det redan skett flera bilolyckor, men än så länge inget som inte räddningstjänsten kunde hantera, enligt vad som sagts till Mia.
     De sökte sig nedåt våning för våning i den vinklade byggnaden, Mia och Peter från ena hållet och piketens tungt beväpnade poliser från andra. Ingen hade passerat ut, så ryssen var fortfarande kvar någonstans i polishuset.
     Hon lyste in med ficklampan i ännu ett kontorsrum med utsikt västerut över Rörsjökanalen. Återigen tomt. Utanför låg ett nedsläckt, mörkt Malmö. På andra sidan sundet lyste ljusen från Köpenhamn upp himlen. Nu, när Malmö var nedsläckt av strömavbrottet, tyckte Mia sig se blinkande ljus från Öresundsbrons pelare.
     Något lyste hastigt upp himlen i riktning mot bron för att sedan långsamt falna och ändra färg från vitt till orange. Hon kunde svära på att det var en explosion, men det gick inte att se själva bron härifrån. Mia släckte ficklampan för att se bättre i morgonmörkret, och visst såg det ut som ett orangefärgat klot som utvidgades för att sedan slockna helt."

Än så länge uppfattar jag boken som en riktigt otäck och spännande thriller med ett rejält stänk realism i scenariot. Mycket militärt blir det, och man får naturligtvis nyttiga funderingar kring krisberedskap och verklighetens befintliga eller obefintliga försvar. Baksidestext:lördag 21 november 2015

Om somliga visste vad somliga säger om somliga, så sa somliga inte så mycket om somliga som somliga säger om somliga.


animated-feeling-smiley-image-0214


Svenskamerikanskt tyckt och tryckt på 1800-talet:

"En karakteristik af svenskarne. En af den svenskamerikanska pressens främste män och en talare af erkänd talang, har karakteriserat folkets olika kynnen i Sveriges tjugufyra provinser. Hans karakteristik förefaller visserligen här och där litet kuriös, men åtskilligt tyckes träffa hufvudet på spiken.

Skåningen bor i en kornbod, säger han, och måste ha mat i rättan tid; han behöfver fem timmar att äta. Hvad en skåning säger, det menar han. Han är icke så villig att låna hus som en småländing.

Halländingen älskar upplysning, men han kastar icke ut sina pengar på hvad skräp som helst.
Slagskämpen i norra Halland dör ur. Halländingen är envis så att det förslår. En halländing i Chicago sade: "Jag säger det är rätt, och rätt är det". Han är svår att förstå. Talaren hade en halländing till vän, som hade varit förlofvad i sju år; då han efter denna tids förlopp tillfrågades, om han inte var färdig att gifta sig, svarade han: "Nej, jag har ej lärt känna henne nog ännu".

Blekingen bor i en trädgård, som endast vår söder kan visa likhet till.

Bohusländingen äger stora förtjänster och stora fel. Han är öppen, redbar, gästfri, men styf och stram. Talaren var en gång ombord å presidentens ångare Delphin och fann där, att flertalet af besättningen voro svenskar och af dessa voro de flesta från Bohuslän, ty, sade en officer: "Detta är ett utvaldt manskap".

Småländingen segrar, då andra duka under. Han är lättrörd, fantasirik, men beräknande, precis som om han varit uppfostrad å ett amerikanskt affärskontor. Han blir lätt ond, men lätt glad igen.

Hos öländingen flyter ett annat blod än hos oss andra svenskar. Han utför sitt mål, äfven om det är förenadt med största faror. Han har alltid brådtom och vet, att tid är pengar. Då han lämnar Öland, lämnar han knifven hemma, tar sina verktyg med och blir här bland våra skickligaste arbetare.

Gotländingen är olik öländingen i allt. Är styf, maklig, fredlig; har alltid godt om tid och har aldrig brådtom. Då han blir vän till en person, är han vän för lifvet, i framgång och motgång.

Östgöten går tyst och stilla. Han är konungsligt sinnad, men om han slår sig lös, blir han socialist. Han är religiös, men om han slår om, blir han ateist. Från att vara sparsam, om han blir annat, blir han en slösare. Kung och bonde, dessa äro de enda han fördrar. Allt annat är herredumt.

Dalbon tror, att alla äro lika redbara som han själf; han till och med lånar för att hjälpa andra. 
Vermländingen är en känslans man, stundom glad och stundom bedröfvad. Eld lefver i hans sång, hans religion och allt som han gör.

Nerike är Sveas lilla sköna dotter, och dess tärnor äro skönheter.

Västmanländingens fosterlandskärlek är så stor, att, då han blir hemsjuk, måste han hem. Och om han inte kommer hem, ledsnar han så hårdt, att han får lungsot eller blir tokig.

Södermanland är ett skönt, härligt land med sköna män och kvinnor. En amerikan, som reste där, sade, att dess kvinnor skulle kunna förevisas här som prisbelönta skönheter.

Hos upländingen finnes ingen poesi. Han kunde icke skrifva poesi, om man sloge ihjäl honom. Han är allvarlig och tapper.

Dalkarlen är antingen den bäste man i världen eller den uslaste. Han kan icke undvara sin frihet; lida kan han, men ofred tål han icke.

Gestrikländingen är redbar, fri och själfständig.

Helsingens karakter är styf och sträf, men han är en frihetsälskande man.

Jämtländingens karaktär liknar norrmannens; dock är han fosterlandsvän.

Ångermanländingen, västerbottningen och lappländingen äro trofasta som guld; de älska sång och musik."

En ska nog som upländing ha i åtanke att passa sig för att ge sig på att skriva poesi, hur allvarlig och tapper man än är, så tycks det då aldrig gå väl om man försöker... utifall det nu går att lita på orden från den där svenskamerikanens vassa(?) penna på 1800-talet. :)

"Utvandrarna" av Vilhelm Moberg

Utvandrarna
Vilhelm Moberg
Den historiska romanen Utvandrarna av Vilhelm Moberg (1898-1973) är från 1949 och inleder en tetralogi (övriga delar: Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige). Januari 2013 återutgavs samtliga fyra delar för utvandrarserien i pocketformat av Bonnier Pocket.
"Utvandrarna är den första delen om Kristina, Karl Oskar, Robert, Arvid och alla andra i Ljuder socken som lämnar fattig-Sverige för ett drägligare liv i USA. Efter många svältår och andra umbärande bestämmer de sig för att emigrera till Amerika och en strapatsrik resa tar sin början.

Vilhelm Moberg skrev sig rakt in i den svenska folksjälen med sitt Utvandrarepos. Utvandrarna gavs ut första gången 1949 och har lästs och älskats allt sedan dess. Serien har också levt vidare genom både Jan Troells rosade filmer och Björn Ulvaeus och Benny Anderssons hyllade musikal "Kristina från Duvemåla". Utvandrarserien är en tidlös kärlekshistoria kantad av hungersnöd, drömmar och längtan."

Jan Troells filmer återses parallellt med böckerna. Ser såklart då dessa fantastiska skådespelare framför mig när jag läser boken. Faktiskt tycker jag för ovanlighetens skull filmen Utvandrarna från 1971 (som även inbegriper handlingen i romanen Invandrarna) är bättre än romanen. Men kanske skulle man tyckt tvärtom, utifall boken blivit läst före filmen? Svårt att veta. Romanskildringen är stark och riktigt, riktig bra, dock lite väl utdragen med skrönor och ältande tankar tidvis. Kan sen helt klart förstå att man vid dess första publicering i slutet av 40-talet uppfattade vissa delar som "skandalösa", Moberg må ha varit oförvägen för sin tid.

Utvandrarna: Tiden är sent 1840-tal och tidigt 1850-tal. I centrum för handlingen finns Karl Oskar Nilsson med hustru Kristina, ett jordbrukarpar från den småländska landsbygden. Med småbarn ger de sig iväg med segelfartyg över Atlanten till Nordamerika, från hierarki, svält och fattigdom i Sverige. Första delen i utvandrarserien handlar om det liv och det land de lämnade bakom sig samt den svåra färden mot det det nya landet.

Det här är helt klart en klassiker man inte får missa, eftersom den skildrar en så viktig del av svensk historia. En smakbit ur boken hittas på denna länk.

Betyg: 4/5

Några andra som bloggat om Utvandrarna:
Boklysten
Mina skrivna ord


fredag 20 november 2015

Jag har en plan, men inte tajmad och klar in i minsta detalj

Äntligen fredag!

Utanför fönstret dansar de första snöflingorna ned från himlen denna dag detta år. Och i bokhyllan står de olästa pocketböckerna. Det har samlats så pass många nu (inalles 13 stycken) och planen är att sätta fart att läsa dessa. Men vilken skall man börja med?


Vill läsa NU!: Midvintermörker (Lars Wilderäng).

Vill läsa snart: Nådastöt (Louise Penny), Och bergen svarade (Khaled Hosseini), Vägen (Cormac McCarthy), Cirkeln (Mats Strandberg / Sara Bergmark Elfgren).

Passande att läsa (med tanke på nuvarande läsfokus; feelgood och historiska romaner) skulle det vara med: Och så levde de lyckliga (Lucy Dillon) eller Gracelin O'Malley (Ann Moore)

Borde ha läst för länge sedan (stått länge olästa): Kunzelmann & Kunzelmann (Carl-Johan Vallgren) och Himmelsdalen (Marie Hermanson).

Känner inget större inspiration att sätta igång med: Kvinnan som gick till sängs i ett år (Sue Townsend), För mycket lycka (Alice Munro), Om en Buick 8 (Stephen King).

En tjockis som kanske passar att spara till vårvinterläsning?: Flickan från ingenstans (Justin Cronin).


Falla för vad man är frestad av för stunden eller välja det som passar... eller kanske börja beta av surdegarna? Nej, planen är långt ifrån tajmad och klar in i minsta detalj.


Ha en god helg!
animated-reading-smiley-image-0006


torsdag 19 november 2015

Till havs och skärgård... dags att kasta loss igen!

Inte mer än kommit iland, efter tio veckor ombord på briggen Charlotta under 1800-talet (Utvandrarna av Vilhelm Moberg). Upptäcker att den 11 april är dags för ännu en skärgårdsdeckare: Mordbrännaren av Anders Gustafson & Johan Kant (se tidigare Singöspionen). Just det, andra fristående delen i Singöserien (Förlag: Bokfabriken). Trevlig läsning att se fram emot på vårkanten!tisdag 17 november 2015

"Stenhuggarens dotter" av Ewa Klingberg

Stenhuggarens dotter
Ewa Klingberg
Stenhuggarens dotter (av Ewa Klingberg) utspelar sig under 1200-talets senare hälft och är den sjunde fristående delen i serien "Släkten" från Historiska Media. Tidigare utgivna:

Del 1: Blandat blod / Katarina Mazetti
Del 2: Sigrids hemlighet / Karin Wahlberg
Del 3: Tempelbranden / Catharina Ingelman-Sundberg
Del 4: Helenas hämnd / Maria Gustavsdotter
Del 5: Drottningkronan / Ingrid Kampås
Del 6: Ringens gåta / Elisabet Nemert (Omdöme i Bokhyllan)

Serien planeras omfatta tiden från vikingatid och fram till vår tid. Vi får följa en släkts livsöden - fiktion blandas med historia. Vem som kommer att författa nästa 8:e del i serien är ännu inte känt, men för 7:e delen handlade det om en romandebutant och det blev så väldigt lyckat! Att lämna skriftligt omdöme för historiska romaner är ganska knepigt i vanliga fall, dock inte denna gång för det här är enligt mig en solklar fempoängare - då blir det förstås både enkelt och roligt.

Det allra första jag själv uppskattar är när man under läsningens gång börjar påminnas om tidigare inhämtade historiska kunskaper. Med det kommer den där frågan: "Jamen visst, hur var det nu?", vilket sen får följden att historieböckerna börjas bläddras i för faktakoll. För den som upptäcker glädjen i att läsa den här genren, upptäcker också att historieböckerna i bokhyllan inte obrukbara behöver stå och samla damm.

Balansgången mellan fakta och fiktion fungerade alltså mycket effektivt i Stenhuggarens dotter och fångade verkligen intresset för tiden, platserna, byggnaderna, händelserna och personerna (både påhittade karaktärer och verkligt historiska personer vars liv vävts ihop i en fängslande historia). I föregående delen Ringens gåta fick Birger Jarl ta plats, och här blir det främst kung Valdemar (Birgersson) och Magnus (Ladulås), samt till viss del även den tredje brodern Erik (Birgersson) som hamnar i fokus, när det gäller Bjälboättens kungligheter.
Naturligtvis är det dock den fiktiva karaktären Sissela, stenhuggaren Konrads dotter, som äger huvudrollen. Hon är en av de som kommer att bli en del av kung Valdemars liv och leverne. Det är väl sen också det där sista, om Valdemar Birgerssons lättsinniga leverne, som delvis präglar handlingen. Bland de tydligare spåren han lämnade efter sig fanns ju åtskilliga affärer utanför äktenskapet med Sofia, bl.a den med prinsessan Jutta av Danmark. Om Valdemar och Jutta sen fick en son vid namn Erik verkar lite oklart, och hur detta gestaltas i denna friare skönlitterära form... ja, det får den som läser veta.

Blev lite överraskad (återigen) att läsupplevelsen i sin helhet tycktes så otroligt bra, för egentligen har jag själv lite svårt för den här sortens romaner som alltför mycket cirkulerar kring romanser. Förstås är det många som gillar den typen av romantisk skönlitteratur och lovar då att även denna historiska roman absolut är något för er. Rekommenderar den även särskilt till de som gillar spänningsromaner, för visst är detta både dramatiskt och medryckande berättat! Den verkliga historiska bakgrunden satt där den skulle igenom hela berättelsen, för egen del tyckte jag kopplingen dit gick smidigt och lätt att förstå. Slaget vid Hova finns självklart med och beskrivs (före, under och efter) mycket bra, utan att bli varken utdraget eller tråkigt. Det här fältslaget ägde alltså rum i Hova, Tiveden den 14 juni 1275, då en bondehär med ledning av kung Valdemar besegrades av hans bröder hertig Magnus (senare Ladulås) och Erik, dessa hade danskt stöd och det hela slutade med att Valdemar flydde till Norge efter det att Magnus blev den som övertog kronan.

Det här blev en synnerligen lättläst bok med sina korta kapitel, utmärkt språkbruk och ett oerhört driv(!) - det blir aldrig långrandigt och tråkigt. Blir fort befäst vid huvudkaraktärerna, som man t.o.m efter det att boken är utläst önskar att man fick fortsätta följa. Det är vidare lätt att leva sig in i handlingen och de fantastiska miljöbeskrivningarna är något jag uppskattar mycket, förhöjer liksom läsvärdet av en historisk roman avsevärt. Som extra plus blev dessutom mitt intresse för medeltida kyrkor återigen väckt till liv, då såklart dessa unika gamla byggnader blir extra uppmärksammade tack vare stenhuggarens dotter Sissela...

Som reserverad biblioteksbok tog den sin lilla tid för mig att vänta på i kön, men den var absolut värd att vänta på - rekommenderas varmt!

Har tidigare skrivit om boken här (smakbit)

Betyg: 5/5

Några andra som bloggat om Stenhuggarens dotter:

måndag 16 november 2015

Ett tema som flyr verkligheten

Lyrans Noblesser presenterar veckans tematrio på följande vis:

"Ibland är verkligen den verkliga världen svår att förhålla sig till. Och efter att under ganska lång tid ha läst många böcker som handlar om trasiga människor i svåra situationer behöver jag definitivt lite verklighetsflykt. Samtidigt brukar jag inte vara särskilt förtjust i feel-good och romantik. Kanske passar mig andra världar bäst?...

...Berätta om tre böcker som lättar upp i tillvaron!"


Ja, alltså... nu är det ju så att läsfokus under årets sista två månader på den här bokbloggen i första hand rör: feelgood, historiska romaner och böcker med en handling där mer eller mindre jultiden är inblandad. Är därför helt enkelt bara tvungen att ta med en feelgood-roman i den här omgången. För att sen kompensera de som hellre läser om andra världar har jag ett ersättningsalternativ som förslag: 
Alba av Kristina Hård.


Mina tre lättflyktiga val:

Fantasy:
Chanslös
(Gail Carriger)
Lättsam och lustig fantasy (steampunk): varulvar, vampyrer, luftskepp, åtskilliga koppar te, parasoller och Alexia Tarabotti. Snacka om verklighetsflykt!
Läs mer om boken här.

Humor:
Farbrors dröm
(Fjodor Dostojevskij)
Den här parodin var det första författaren skrev efter sina fyra år på tukthus i Sibirien, han skrev den under straffets sex kvarvarande år då han överfördes till militärtjänst i småstaden Semipalatinsk (nordöstra Kazachstan). Beundransvärt att kunna skapa något så sanslöst humoristiskt efter/under sådana förhållanden... inte helt omöjligt att det var en sorts flykt från en tung verklighet.
Läs mer om boken här.

Feelgood:
En röd liten fågel i juletid
(Fannie Flagg)
Visst! Det är rörande sliskigt sockersött och fullständigt overkligt tillrättalagt; på alla möjliga sätt och vis, med julmirakel och hela baletten... men tyckte så väldigt mycket om denna!
Läs mer om en bok att bli glad av här.


"Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap" av Mary Ann Shaffer

Guernseys litteratur- och
potatisskalspajssällskap
Mary Ann Shaffer
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer. (Brombergs förlag):

"London januari 1946: Livet börjar så smått återgå till det normala efter kriget och för författaren Juliet Ashton innebär det att hon nu på allvar kan börja fundera på sitt nästa bokprojekt. En dag får hon ett brev från en Dawsey Adams på den lilla ön Guernsey i Engelska kanalen. 
Juliet och Adams börjar brevväxla. Han berättar om livet och människorna på ön och om tyskarnas ockupation av Guernsey under krigsåren. Och han berättar om öns mycket speciella läsecirkel, Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. Hon fängslas av deras öden och liv och bestämmer sig för att besöka sina nyfunna vänner. Det blir en resa som förändrar hennes liv.
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap är en gripande och stark berättelse om vänskap, kärlek och böcker. Hur människor under svåra förhållanden hämtar kraft i läsningen och hos varandra."

Det här är en ren brevroman (förutom sista sidorna som är någon form av dagboksanteckningar) och för egen del tycks jag ha lite svårt att fördra den typen av romanform... tyvärr. För hade det inte varit för just detta utförande hade berättelsen om människorna på Guernsey under krigsåren fängslat mig mer, för det är intressant och en bra historia för övrigt.

Mitt lågt satta betyg beror på själva formen, med brev skickade från och till olika personer huller om buller, upplever det rörigt och får inget bra flyt i läsningen.

Betyg: 2/5

Några andra som bloggat om Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap:
PocketBlogg.se
Lottens Bokblogg
Boktanken

söndag 15 november 2015

En smakebit på søndag: Stenhuggarens dotter

Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av, och själva bjuda på, små bokliga smakbitar. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Smakbiten här idag hämtas från Ewa Klingbergs debutroman Stenhuggarens dotter, sidan 39:

"Elden falnade och några ensamma stjärnor glimmade mellan lätta molnslöjor på natthimlen. Sissela låg på ett tjockt lager av mossa, invirad i en vargfäll. Trots de varma dagarna var nätterna onaturligt kalla. Hon funderade över hur deras liv skulle bli i kungens stad och i hans tjänst. Skulle hon kunna fortsätta hugga? Vad skulle hända om hon blev upptäckt? Tankarna höll henne vaken, men till sist tog tröttheten överhand och hon gled in i en orolig sömn."

Förlaget Historiska Media:
"Sissela Konradsdotter föds 1252 i smålandet Njudung. Hennes far är känd för sin magiska förmåga att förvandla stenar till konstverk. Hans berömmelse når ända till kungaborgen i Stockholm, och han får en inbjudan av kung Valdemar.

Dottern Sissela följer med till Stockholm och snart är hon en central del av kung Valdemars liv. Men maktstriderna och intrigerna på kungaborgen tvingar henne på flykt. Med sig får hon kungens frilloson Eskil och den ring som under århundraden burits av kvinnor i maktens närhet. En dag många år senare hinner verkligheten i kapp Sissela, och hennes hemligheter riskerar att avslöjas.

Stenhuggarens dotter är den sjunde fristående delen i Historiska Medias omtyckta romanserie Släkten. Ewa Klingberg tar läsaren med på en dramatisk resa till en sägenomspunnen tid."

Har tidigare i serien läst föregående sjätte delen Ringens gåta (av Elisabet Nemert), tyckte riktigt bra om den, har uppskattat det mesta som lästs av Nemert. Stenhuggarens dotter inser jag så här långt t.o.m är ännu bättre; spännande äventyrlig, riktigt bra driv, utmärkt språk, huvudkaraktärer man tycker om och inlevelsefulla miljöbeskrivningar - en historisk roman helt i min smak! Upptäckte överraskat att redan halva boken är läst, trots att den påbörjades först på fredagskvällen. Lättläst är det, vilket för tillfället passar mig utmärkt då novembermörkret tröttar och omvärldens nyhetsrapporter gör en dyster till sinnet. Böcker förgyller verkligen tillvaron.


Andras smakbitar hittar du idag här.

lördag 14 november 2015

(Please, continue pretending everything is fine...) Listade feelgoodfilmer!

Nej, det går verkligen inte alltid att låtsas att allt är okej, men rädsla och oro löser ju heller inga problem.

De allra finaste feelgood-filmerna kommer från Frankrike. Ett land som skänker oss så mycket lyckokänslor har nu drabbats hårt. Så orättvist världen är beskaffad och så sorgligt allt känns ibland. Men trots allt elände måste man försöka fortsätta se det vackra och goda runtom och inom oss, för att genom vårt fria sätt att leva fortsätta kämpa för just detta vackra och goda...

Idag krävs en lista med feelgoodfilmer och jag toppar den så självklart med två franskt skimrande pärlor:


1. Amelie från Montmartre / Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001)
2. Mina eftermiddagar med Margueritte / La tête en friche (2010)
3. Ett bra år / A Good Year (2006)


4. Chocolat (2000) - Speciellt ögonblick: "Listen, here's what I think. I think that we can't go around measuring our goodness by what we don't do. By what we deny ourselves, what we resist, and who we exclude. I think... we've got to measure goodness by what we embrace, what we create, and who we include."


5. Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (1991)


6. Riff-Raff (1991) - Speciellt ögonblick: "With A Little Help From My Friends"


7. Hope and Glory (1987)


8. Rasmus på luffen (1981)


9. Rännstensungar (1974) - Speciellt ögonblick: "I min lilla, lilla värld av blommor"...


10. Äppelkriget (1971)


fredag 13 november 2015

(Please, continue pretending everything is fine...) Listade julfilmer!

Skall försöka komplettera listan ytterligare framöver. Trodde åtminstone det skulle gå att få ihop tio,
men får se det som en början med dessa nio:


1. It´s A Wonderful Life (Givetvis!)
2. Ensam hemma / Home Alone
3. Grinchen - julen är stulen
4. Scrooged
5. Ett päron till farsa firar jul / Christmas Vacation
6. Die Hard (Min favorit!)
7. Scrooge "A Christmas Carol"
8. The Santa Clause
9. Miracle on 34th Street, från 1947
10. Jajamensan! Hit får jag allt lov att återkomma. ;)


Välförsedd inför helgens lästimmar


Novembergrå dimmig fredagsmorgon...

...vad passar då inte bättre innan man sticker iväg till jobbet med en översikt inför kommande helgs timmar för bokläsning:

Skall börja läsa Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg. Det är den sjunde delen i romanserien Släkten (Historiska Media), tiden är 1200-talets senare del och kung Valdemar börjar sin regenttid. Valdemar Birgersson, kung av Sverige mellan åren 1250-1275, var Birger Jarls son. Skall bli intressant att läsa, författarens debutroman dessutom - så spännande!

Inte desto mindre spännande är det att läsa om livet på kanalön Guernsey (i Engelska kanalen) under krigsåren och tyskarnas ockupation av ön. Synd dock att boken är skriven i form av brevroman - skall nog passa mig för den typen av böcker i fortsättningen. Men envis, envis... skall traggla mig igenom denna: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer (1934-2008), som f.ö till största del skall ha arbetat som bibliotekarie (och det märks, för det här är en bok skriven av någon som sannerligen gillar böcker!). Debutroman även detta, men tyvärr blev det alltså författarens enda bok.

Sist, men inte minst, fortsätter läsningen av Utvandrarna av Vilhelm Moberg. En romanserie som skall få ta tid att läsa och begrunda. Återsåg filmen parallellt med bokens första del, så nu har man dessa rollkaraktärer levande framför sig när boken blir läst - inte så dumt, gillade verkligen filmatiseringen, kändes väldigt autentisk.

Ja, det räcker nog gott för den här helgen, som uppenbarligen i läsväg blir historiskt orienterad; senare halvan av 1200-talet, tidigare halvan av 1900-talet och slutligen en tur över oceanen i mitten av 1800-talet... Varierande och bra, lätt att hålla isär. ;)


torsdag 12 november 2015

"En röd liten fågel i juletid" av Fannie Flagg

En bok att bli barnsligt förtjust i och lycklig av. Lättläst feelgood för ung och gammal, skratt och tårar om vartannat; fängslande, sorglig, humoristisk, mild och god. Allra bästa julklappstipset!

Det handlar om En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg, och så här står bl.a att läsa om romanen på Albert Bonniers Förlag (när det här skrivs verkar den tyvärr dock vara slutsåld hos både förlag och nätbokhandel):

Bokus:
En röd liten fågel i juletid
Fannie Flagg

"Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne. Oswald tas till sin förvåning emot med stor entusiasm, inte minst av alla de änkor och ogifta damer som raskt börjar uppvakta honom. Visserligen är han inte den Romeo de sett fram emot, men de tar honom ändå under sina vingars skugga. Oswald börjar njuta av livet. När julen kommer inträffar något så häpnadsväckande att de som är med aldrig kommer att glömma det. Och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel…."När Patsy (den lilla flickan) kommer in i handlingen blir man så engagerat gripen av hennes öde och hur det skall gå för henne så det blir omöjligt att avbryta läsningen. Det är fängslande berättat och som läsare blir man på ett utmärkande vis oerhört känslomässigt berörd.
Det hela utspelar sig nu inte enbart under jultid, men julen är ganska central för berättelsens helhet, inger klart den rätta säsongsstämningen fulländat toppad med det där härligt avslutande speciella miraklet, helt i sann amerikansk anda. Ganska välfriserat och tillrättalagt, men oj vad jag älskar det!
Budskap finns det såklart; om att bry sig om, försonas, att se det stora i det lilla, att finna allas unika del i helheten, m.m.

När kommer denna bok att bli film? Skulle bli en helt underbar julfilm, men antagligen är kardinalfåglar ganska svårregisserade. ;)

Som extra bonus hittar man även en matrecept-del i slutet av boken, därifrån kanske man sen kan testa att laga till något från "Polka Dot"-damernas specialitéer. "Mildreds Key Lime-paj" lät synnerligen smarrig...

Letar man efter feelgood med julkänsla - sluta leta, för En röd liten fågel i juletid är allt det man söker! (Själv kommer jag nu absolut att föra upp författarens romansuccé Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café på läslistan.)

Betyg: 5/5

Några andra som bloggat om En röd liten fågel i juletid:
...med näsan i en bok
Beas bokhylla

onsdag 11 november 2015

Inga stekta gröna tomater i veckans bokcafé, däremot en röd liten fågel och längtan efter action


Det här var ju förstås knepigt. En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg är en så charmigt stillsam, humoristisk och söt feelgood - vilken fin julberättelse! Men samtidigt... de beställda pocketböckerna kom med posten idag, och det är inte utan att längtan efter lite action tilltar när man sneglar på Midvintermörker av Lars Wilderäng...

...åter till ämnet.

Fannie Flagg är för övrigt författaren som skrivit Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café, som sen blev film. Bara sett filmen, inte läst boken - får nog se till att göra det!


måndag 9 november 2015

Syskon i tematrio

Så var det måndag och dags för tematrio igen. Lyrans Noblesser presenterar veckans tema såhär:

"Berätta om tre böcker som handlar om syskon."

Specificerade det lite och valde tre böcker där det handlar om just systrar:


De osannolika systrarna Mitford
Cecilia Hagen
Lord och lady Redesdale fick sju barn, sex av dessa var flickor. Om dessa systrar har skrivits massor och Cecilia Hagen började forska i detta material, det här är resultatet. Blev klart fascinerad av denna bok... för osannolika var de verkligen dessa systrar! (Mitford)


Norrsken
Frida Skybäck
Första delen i serie med historiska romaner som handlar om de tre systrarna Stiernfors. Norrsken handlar främst om den äldsta systern Cecilia. En riktig bladvändare! Läs mer här.


Allrakäraste Syster
Astrid Lindgren
En barnbok (läsålder 3-6 år). Tyckte som barn denna var fantastisk, och som så vanligt för böcker skrivna av Astrid Lindgren är den såklart uppskattad även av barn av idag. Hans Arnolds bilder gör den dessutom helt magisk! Berättelsen handlar om Barbro och hennes hemliga tvillingsyster Ylva-li. I Barbros fantasi(?) bor Ylva-li under en rosenbuske i trädgården. Barbro klättrar ner där en dag då hon känner sig ensam och har tröttnat på sin lillebror. I underjorden får de två systrarna vara med om förunderliga äventyr: leka i gyllene salar, med hästar rida genom Hemska Skogen om natten och få varsin hund som heter Ruff och Duff. Systrarna har dessutom ett hemligt språk som bara de själva förstår.


"Vinter i drömhuset" av Maeve Binchy

Vinter i drömhuset
Maeve Binchy

Vinter i drömhuset blev Maeve Binchys sista roman. En smakbit ur boken, och förlaget Norstedts information, kan man vidare ta del av här.

Den nyblivna änkan Chicky Starr blir hemvändaren som startar en hotellverksamhet på Irlands västkust. Med sig från USA har hon sin egen hemlighet, som ingen i hembygden känner till. Drömmen blir till verklighet genom Chickys höga ambition och stora engagemang; gamla Stone House får nytt liv. Vid det naturskönt belägna och hemtrevligt mysiga hotellet finner stressade människor återhämtning och kommer till rätta med olika problem de förutom bagaget bär med sig. Relationerna vävs samman finstämt med varm hand och allt blir proffsigt slutfört till en förträfflig helhet. Fantastiskt berättat!

Som läsare får man genom olika berättare en bild som växer fram och blir allt tydligare kring den bofasta befolkningen i det lilla samhället Stoneybridge och framförallt de som väljer att (eller av en slump blir) de första hotellgästerna vid Stone House. Men först tar man del av vem Chicky Starr är och får veta hennes väl dolda hemlighet.

Maeve Binchy var helt suverän på att varsamt hjärtligt gestalta sina karaktärer på ett livfullt nyanserat sätt och locka fram det goda inom var och en, i Vinter i drömhuset blir detta väldigt tydligt. Det irländska landskapet beskrivs på ett innerligt vis som knappast kan lämna någon oberörd, och för en sådan som inte varit där blir det oerhört lockande att resa dit.
Det har skrivits och sagts tidigare gång på gång, men även jag vill skriva det: Binchys romaner är så generösa med "glimten i ögat"-humor, värme och karaktärer som man fattar tycke för - briljant feelgood! Att den här romanen blev belönad med Irish Book Award känns som en självklarhet.

En bra och riktigt mysig bok att rekommendera, även till de som inte normalt läser feelgood.

Betyg: 4/5

Några andra som bloggat om Vinter i drömhuset:
Cattis boktips
Bokfrossa
Feministbiblioteket

söndag 8 november 2015

"Poirots jul" av Agatha Christie

Poirots jul
Agatha Christie

Poirots jul av Agatha Christie utkom första gången år 1938 och denna svenska nyöversättning publicerades hösten 2014. Den lär ha fått (och får fortfarande) rosande recensioner, man menar romanen vara en av författarens bästa.

Handlingen utspelar sig under juldagarna och den belgiske detektiven Hercule Poirot kommer att bli ställd inför ett mysterium med det låsta rummet.

Den tyranniske mångmiljonären Simeon Lee bjuder till allas överraskning (ganska ovälkommen sådan) hem sin familj över julen. Osämja och misstänksamhet finns mellan gästerna, några bland dem är dessutom högst oväntade. När alla är samlade och Simeon skapat ytterligare obehaglig stämning, blir den gamle mannen brutalt mördad. Dörren till rummet där han hittas är låst och fönstren går ej att öppna. Hur har det gått till och vem eller vilka är skyldig till dådet?

Karaktärer:
Hercule Poirot (detektiv)
Överste Johnson (polismästare)
Intendent Sugden (brottsutredande polis)

Simeon Lee (åldrad miljonär)

Alfred Lee (Simeons son)
Lydia Lee (Alfreds fru)

George Lee (Simeons son)
Magdalena Lee (Georges fru)

David Lee (Simeons son)
Hilda Lee (Davids hustru)

Harry Lee (Simeons son)

Pilar Estravados (Simeons dotterdotter)

Stephen Farr (son till en tidigare affärspartner till Simeon)

Horbury (Simeons betjänt)
Tressilian (-"- butler)
Walter (-"- betjänten)

Som med de flesta av Christies deckare har även denna en gammalmodig charm som jag gillar, dessutom passar just den här perfekt som julläsning; det är klurigt, underhållande och "lättsmält". Många villospår, många misstänkta, ett låst rum och det hela mynnar ut i en förklaring till ett oerhört(!) komplicerat tillvägagångssätt för mordet - alltför komplicerat faktiskt. Trots att jag tycker mig läst bättre deckare av Agatha Christie; Poirots jul håller mig fast, blir engagerad att försöka lösa mysteriet under läsningens gång och få grepp om personerna.

Möjligen tyckte jag bättre om Agatha Christies romaner som yngre, på senare tid upplevt mer uppskatta deckarna med Miss Marple som huvudkaraktär (har liksom lite svårt för Poirots snobbighet och alla meningar på franska - ett språk jag själv inte alls behärskar - saknar fotnoter med översättningar). Poirot utan kapten Hastings och inspektör Japp är sen liksom inte riktigt detsamma, saknar dem (även om man förstår varför de kanske inte kan vara med här).

Betyg: 3/5

Deltog under november månad med denna roman för Spänningsutmaningen. Har tidigare skrivit om boken här och samtliga bidrag till spänningsutmaningen för november kommer man senare att finna på denna länk.

Några andra som bloggat om Poirots jul:
Ewelinas Bokblogg
Mias bokhörna
Ylva Kort och Gott