fredag 11 mars 2016

"Doftens vägar" av Cristina Caboni

Doftens vägar av Cristina Caboni, är egentligen inte den typ av bok jag normalt läser. Feelgood kan vara på så många vis, men brukar oftast välja bort de mer markant romantiska romanerna med glamourös prägel... som den här. Trots just detta, samt att man inte kände värst sympati för bokens egennyttiga karaktärer, så finns det tillräckligt med ingredienser som tilltalar. Doftens vägar är en sorts hyllning till förbindelsen mellan doft, minnen och känslor; något som säkert de flesta får massor av tankar kring. Bokens kärnfulla presentation stämmer sen ganska bra med vad man får (förutom att jag nog hade förväntat mig att handlingen mer skulle vara lokaliserad i italienska Florens och inte till största del i Frankrike):

"Doftens vägar är en italiensk feelgoodroman som innehåller många spännande essenser: kärlek med komplikationer, ett blomstrande persongalleri och exotiska miljöer."

Boken blev en bästsäljare i hemlandet Italien och med tanke på att handlingen till största del utspelar sig i Frankrike så borde den väl troligtvis sälja bra där också.

Vi rör oss här bland flotta, kräsna och världsvana övre medelklassen samt överklass med nobla anor; det är elegant, glittrigt, glamouröst och lyxbetonat, därmed följer (som väldigt ofta när så är fallet) även utseendefixering och narcissism på köpet; förfining in absurdum. Förutom detta är exklusiva parfymer heller inget som intresserar mig. Däremot engagerar verkligen doftande växter i natur och trädgård, blir fascinerad av att dofter kan fungera terapeutiskt och att de har en så stark påverkan/förmåga att väcka minnen - just därför blev det här delvis för mig en njutbar feelgoodroman att tycka så där lite lagom bra om. Det är stämningsfullt och sinnligt inkännande om dofternas magi; författaren kan genom sin kunskap och passion för rosodling, naturliga doftessenser (och parfymer) verkligen förmedla detta med ord på ett intensivt inlevelsefullt sätt.

Utmärkt bok dessutom för den som är nyfiken på hur parfymtillverkning genom tiderna gått till. Är du dessutom frankofil? Läs! Här finns bl.a ett flärdfullt liv i Paris och lavendelfält i Provence. :)

Mer beskrivning kring bokens handling samt en smakbit hittar du här.

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)