lördag 25 juni 2016

"Ensam på Mars" av Andy Weir

Bookmark Förlag om Ensam på Mars av Andy Weir:

"Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever; i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos självironi, ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem. 
2 oktober 2015 går filmatiseringen av romanen i regi av Ridley Scott och med Matt Damon i rollen som Mark Watney upp på världens biografer."

Mark Watney är astronauten som av misstag efter en expedition till Mars blir kvarlämnad. Man får följa hans kamp för att överleva i denna fientliga miljö och svåra situation. Hur detta sker beskrivs in i minsta tekniska detalj och man skulle kunna förledas tro att det därför blir tråkigt, men tvärtom, satt i sammanhanget, fungerar det helt motsatt så otroligt bra! Och jag förstår så väl att hypen kring romanen/filmen(? - inte sett den) blivit så enorm. Man engagerar sig verkligen under läsningen om hur det skall gå för denna ensamma människa på Mars, som trots extremt dåliga odds behåller en klar tanke (för det mesta) och en rejäl dos behövlig humor.

Eftersom jag alls inte visste utgången (om du inte tidigare vet, så låt ingen avslöja för dig innan du läser boken!) blir drivet att läsa vidare triggat av att få veta om Mark till slut lyckas med sitt mål att komma iväg från Mars till slut (hemlängtan i en annan division än den normala, kan man väl lugnt påstå). Det är minst sagt odrägligt svårt att inte kika på slutet när spänningen stiger.

Både överlevnadsberättelser; sanna och påhittade, samt sådant som har med astronomi/rymden att göra intresserar mig förstås lite alldeles särskilt och får man det dessutom serverat i form av en science fiction-berättelse så blir det naturligtvis riktigt bra. Vad gör sen en riktigt bra historia fulländad? Jo, förstås ett fantastiskt bra avslut, precis som här.

Rekommenderar varmt alla som inte har läst boken att göra det.

Ett tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Andra bokbloggare om Ensam på Mars:
Zellys Bokhylla
Bokhuset

1 kommentar:

  1. Jag tyckte att The Martian var underhållande men budskapet på slutet störde mig.... https://missmagicscabinet.wordpress.com/2015/11/11/the-martian-bok-och-film/

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)