måndag 27 juni 2016

"Livets stråle" av Michail Bulgakov

Livets stråle av Michail Bulgakov. En novell från Novellix:

"Privatdocent Ivanov stod som förstenad, närmast tillintetgjord: hur kunde väl han, Ivanov, ha missat att lägga märke till en sådan simpel sak, som den där smala strålen! Och detta var ju i sanning någonting ohyggligt! Ja, titta bara … ”Herregud, Vladimir Ipatievitj!” utbrast Ivanov förskräckt med ögat tryckt mot okularet. ”Vad är det som pågår? De växer ju framför ögonen på mig … Herregud …!” ”Jag studerar dem för tredje dagen i rad nu”, sade Persikov och myste."

Livets stråle skall vara en förkortad version av författarens dystopiska samhällssatir De ödesdigra äggen (från 1925, svensk översättning 1977). Dystopier lockar ju förstås nästan alltid till läsning, så alltså även denna korta version i novellformat. Kanske fungerar berättelsen bättre i sitt längre utförande? Känns en aning för komprimerat och det är ibland svårt att hålla isär alla namn o.s.v. Eller så är det helt enkelt en sådan liten novell som man måste ge en omläsning, andra gången kanske den får uppskattningen den förtjänar? Men så här efter första genomläsningen får det bli:

Betyg: 3/5

1 kommentar:

  1. Åh, jag älskade MÄstaren och Margarita som han ju också skrivit. Vet inte varför jag inte tänkt på att läsa något mer av honom. Det får nog bli ursprunget till den här. Upp på listan med "De ödesdigra äggen"!

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)