lördag 11 juni 2016

Oväntat, men välkommet!


Tittade in på mailen efter gårdagens bokbloggsjerka som handlade om recensionsexemplar i form av
e-pub, pdf-fil eller vanlig pappersbok. När man talar om trollen så står dom i farstun... eller ja, kanske fel talesätt i sammanhanget, men glädjande nog fanns där ett recex att ladda ner (och då som den bättre sortens e-bok, d.v.s inte som pdf-fil). Kände inte alls till boken tidigare, men blev helt klart intresserad efter att ha läst beskrivningen (se nedan), dessutom i favoritgenren historisk roman, en bok för mig utan tvekan. Läste Dick Harrisons äventyrliga trilogi om Ulvbjörn med stor behållning och får vibbar om att det här kan vara lite i liknande stil, dessutom skall den här berättelsen av Leif Selander vara baserad på verkliga historiska händelser - spännande! Boken det handlar om har titeln Svekens Tid.


Om boken:
"Vikingarnas färd från Norden till Miklagård, baserat på verkliga händelser. Året är 979 e. Kr. när den sjuttonåriga Markus tar värvning till viking på Björkö. Ett liv han sett fram emot sedan han kom till denna gudsförgätna ö två år tidigare tillsammans med sin far och syster. Förvåningen att bli utsedd till styrman förbyts till tvivel om sig själv. Den höga positionen leder till avundsjuka och missnöje bland de äldre och mer ärrade krigarna i vikingaföljet. Under den äldre och mer rutinerade hövdingen Grim får Markus möjligheten att visa vad han går för. Under fursten Vladimir, tronpretendent över Gårdarike, påbörjas resan över Varjagernas hav för att slåss om makten mot Jaropolk, Vladimirs äldre bror. Under färden utses Markus och Grim att leda ett flertal hemliga uppdrag som sätter deras liv på spel. Detta är berättelsen om färden som blev inledningen till bildandet av det mytomspunna Väringagardet, den romerska kejsarens personliga livvakt och elitgarde."

Om författaren:
"Leif Selander, bördig från Örnsköldsvik, bor nu i Eskilstuna med sin familj. Intresset för vikingar i österled startade vid ett besök i Haga Sophia i Istanbul. Under nittiotalet arbetade han som rundtursguide i Turkiet. Turen inbegrep alla de kända städerna från antiken på Anatoliens västkust: Efesos, Troja och antikens Konstantinopel med flera. Halvdans inskription på en balkong i Haga Sophia, ”Halvdan ristade dessa runor”, fick hans intresse för vikingar och Väringagardet i synnerhet att vakna. Svekens Tid är den första delen i en tänkt trilogi. Del två kommer att följa Markus syster under samma tidsperiod som Svekens Tid. Den avslutande delen kommer att handla om den ryske fursten Vladimirs giftermål med den romerska kejsarens syster på Krimhalvön. Svekens Tid är författarens andra utgivna roman. Den första, En hundradel, utgavs 2013."

Så här presenterar sig Type & Tell:
"Type & Tell är en digital självpubliceringstjänst från Bonnierförlagen.
Vi tror att alla berättelser, betydligt fler än de som ryms i förlagens bokutgivning, är värda att dela."
(Delar själv absolut tron på att betydligt fler berättelser är värda att ges ut än vad som görs, så den här sortens digitala självpubliceringstjänster är absolut något positivt enligt mig)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)