torsdag 27 oktober 2016

Hett i hyllan #8

Dags för Bokföring enligt Monikas Hett i hyllan igen! På torsdagarna blickar vi mot bokhyllornas olästa böcker.

Behöver ni fylla bokhyllor? I sådana fall är mitt heta tips denna gång: Loppis!

Behövde verkligen inte öka på mängden böcker i hyllan, men drogs liksom (även denna gång) av en stor magnet till böckerna på ett större loppis för några dagar sedan, vilket resulterade i detta:


Väljer idag därför som nummer åtta bland de olästa böckerna i bokhyllan Mord i Guds namn av Jon Krakauer.


Förlaget Forums bokpresentation:

"Jon Krakauer skriver om människor i extrema situationer, människor som närmar sig och överskrider en gräns – det må vara på Mount Everest eller i Alaskas vildmarker. I Mord i Guds namn har han lämnat de fysiska kraftproven för att koncentrera sig på den religiösa extremismen. I centrum för hans bok står ett fruktansvärt dubbelmord. Bröderna Ron och Dan Lafferty, som tillhörde en fundamentalistisk mormonsk sekt, mördade sin svägerska Brenda och hennes ettåriga dotter Erica. Gud hade uppenbarat sig för dem och beordrat dem att utföra dådet – Brenda hade ett dåligt inflytande på deras bror Allen, och Erica måste också »avlägsnas« för att slippa att växa upp moderlös.
     Krakauer undersöker den religiösa fanatism som kan leda till sådana dåd. Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga – vanligtvis kallade mormoner – är en ung religion och instiftades så sent som 1830 av Joseph Smith i USA. Efter en inledande dramatisk period, då Smith dödades, övertog Brigham Young ledningen och ledde medlemmarna västerut mot Klippiga bergen undan förföljelser. I Utah grundades nya samhällen, bland annat Salt Lake City, där kyrkan fortfarande har sitt huvudsäte.
     Jämte Bibeln är Mormons bok en helig skrift. Joseph Smith sade sig personligen ha fått den av den återuppståndne profeten Mormoni. (Mark Twain gjorde ett försök att läsa Mormons bok men gav upp – han kallade den "chloroform in print")
     Krakauer uppsöker isolerade samhällen i den amerikanska Västern, i Kanada och Mexiko, där omkring fyrtiotusen mormonska fundamentalister anser att mormonkyrkan slog in på otrons vägar när den förbjöd månggiftet. Ledarna för dessa sekter säger sig bara stå till svars inför Gud och trotsar både lagarna och det mormonska etablissemanget i Salt Lake City.
     De gifter sig med otaliga kvinnor  – ledaren för den största fundamentalistiska kyrkan hade sjuttiofem fruar – och har obegränsad makt över sina anhängare. De predikar att jorden vilken dag som helst kommer att ödeläggas i en storm av eld – bara de allra trognaste kommer att skonas.
     Krakauer tecknar historien om bröderna Lafferty mot bakgrund av mormonkyrkans våldsamma förflutna och avslöjar en amerikansk religiös fundamentalism som inte kan undgå att förskräcka.

Jon Krakauer slog igenom med Tunn luft, den sanna berättelsen om några katastrofala dagar på Mount Everest. Den har översatts till 24 språk och har utkommit i 3,6 miljoner exemplar. Forum har också gett ut In i vildmarken och Ett berg högre än Everest."

Har ju läst både Tunn luft och In i vildmarken, tycker Jon Krakauer skriver bra och intressant, därför kunde man förstås inte motstå denna nya "hyllvärmare" som nog får värma hyllan ett tag till, då så mycket annat är på gång just nu i läsväg.

4 kommentarer:

 1. Loppisar kommer nog att bli min undergång....det går ju inte att motstå så billiga böcker...

  SvaraRadera
 2. Loppisar är så kul. Älskar att hitta billiga bokfynd på loppis och secondhand. :) Härlig hög du fick ihop! :) Gone Girl var dock inte min grej men ser fram emot att höra din åsikt om den :)

  SvaraRadera
 3. Han verkar skriva intressanta böcker, den där Jon Krakauer.

  SvaraRadera
 4. Ja jösses från loppisar kan det följa med stora mängder böcker ibland :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)