måndag 31 oktober 2016

Tematrio - Träsk och djungel

För veckans tematrio, presenterad av Lyrans Noblesser, gäller följande:

"Berätta om tre böcker/berättelser som utspelar sig i våta träskmarker, i djungeln eller i regnskogen (eller liknande blöta ställen)!"

Blött och djungel var det här:


Floden av Joe Kane

Här får man följa tolv personer (varav journalisten Joe Kane är en av deltagarna) som under en strapatsrik expedition med kajaker tar sig från Amazonasflodens källa in i Peru till flodens utlopp i Atlanten. Tiden var augusti 1985 till februari 1986. Väldigt spännande och intressant bok, även med tanke på beskrivna gruppdynamiken under de ofta oerhört påfrestande situationerna som uppstår.


Mississippi av Hillary Jordan

Laura med make Henry McAllan flyttar 1946 till en bomullsfarm i Mississippideltat. Laura delar inte sin makes längtan till landet och för henne blir den nya miljön skrämmande. Det blir ett slitsamt liv för Laura och dessutom skall hon stå ut med sin rasistiske svärfars ständiga hat. Familjen blir efter ett hårt regnoväder strandsatta i ett hav av gyttja då vattennivån stiger och bron till staden försvinner i vattenmassorna. Ruskigt bra bok, hemsk, men bra.


Den nionde insikten av James Redfield

Info från förlaget Wahlström & Widstrand: "Forskare varnar oss ständigt att samhället inte kan fortsätta på sitt nuvarande, icke upplysta sätt. Vi kommer att överbefolka vår planet, förstöra våra naturliga ekosystem, förgifta våra kroppar, förändra vädersystemet med allt allvarligare naturkatastrofer som följd. Ekonomiska problem och begränsade statliga budgetar skapar ökat våld, brottslighet och alienation. Samtidigt söker sig ett växande antal människor till andliga alternativ, som vill återskapa en värld av kärlek och andlig mening. James Redfield fick med Den nionde insikten, en bok om sökandet efter andlighet i vår tid, en oslagbar framgång. Bara i Nordamerika har boken sålts i 3 miljoner exemplar och den är översatt till inte mindre än 25 språk."

I Den nionde insikten (gavs ut på 90-talet och blev en s.k. kultbok i staterna) handlar det om nio gamla dokument från den mystiskt utplånade mayakulturen som bl.a. huvudpersonen är inbegripen i att finna och lära av för att nå en högre andlig visdom samt kunskap om hur vår gamla värld skall komma att överleva människan. Forts. här. Ingen bok jag själv skulle rekommendera (såvida man inte är "andlig sökare" kanske?), men visst var det väl lite djungel i den ändå?... ;) Boken har även filmatiserats:


6 kommentarer:

 1. Jag har inte läst någon det var väl därför jag inte kunde svara på tematrion

  SvaraRadera
 2. Det var riktigt svårt den här gången. Mississippi är den enda jag läst av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 3. Det var inte lätt den här gången. Om man inte väljer böcker som utspelar sig i storstadsdjungeln förstås :)

  SvaraRadera
 4. Mississippi låter jättespännande!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipsen! Jag har hört talas om Mississippi men inte mer än så :-)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)