onsdag 21 december 2016

Apropå

Mot ljusare tider! Ja, vad gäller dagsljuset vill säga, för idag inföll vintersolståndet kl. 11:44. Vi har därmed årets kortaste dag och längsta natt, solen på vårt norra halvklot står nu som allra lägst på himlen. Resan till mörkret har äntligen avverkats, resan till ljuset kan starta. Först med små, små trevande steg (då midvintermörker ännu härskar), följt av tilltagande rejäla kliv som tar oss tidsresenärer upp genom mörkret mot den allra ljusaste destinationen; sommarsolståndet.

I år ligger medeltemperaturen för december månad över det normala i hela landet (enligt SMHI). Några isnätter och värre kalldrag tycks det inte bli tal om än, för vad gäller julhelgen verkar vi enligt prognosen få en grön jul med snöblandat regn i stora delar av landet. Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt då för att skapa den rätta julstämningen. Vägen dit bör dock inte gå genom stress, jäkt och sura miner, för detta kan ju såklart leda till oanade konsekvenser vad gäller planerna inför eventuellt firande av en god jul.

Apropå ingenting...

...om man gillade God jul: En berättelse av Jonas Karlsson, så tror jag man också kan gilla Bengt Ohlssons Dummy (Novellix-novell).

"Nu var hon tvungen att vara skärpt. Se intelligent ut. Skratta när alla andra skrattade. Men inte på något ängsligt sätt. Kanske försöka skratta någon gång på egen hand, liksom föreslå ett skratt? Nej, det skulle bara verka överlägset. Som om hon såg något roligt i en situation eller en formulering som de själva inte fann det minsta komisk. Eller att hon skrattade åt en lustig röst i huvudet, och alltså var mer eller mindre psykotisk.
Mötet rullade på." 
(Sid. 3; Dummy av Bengt Ohlsson)

(Dummy = provexemplar)


Ps. Kladdkaka (mejeri- och glutenfri): 10 färska urkärnade dadlar, 2 dl mandelmjöl, 1 dl riven kokos,
5 msk kakaopulver, 1 tsk vaniljpulver, 1 krm salt, 1 tsk bakpulver, 3 ägg, 1/2 dl smält kokosolja. Mixa allt till slät smet i matberedare. Bred ut i kakform med bakplåtspapper, grädda i 175 graders ugn ca 10-20 minuter beroende på hur kladdig man vill ha den. 😉


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)