onsdag 8 februari 2017

"Food pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat" av Mia Clase, Lina Nertby Aurell

Food pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat av Mia Clase, Lina Nertby Aurell. Bonnier Fakta:

"Vad har goda bakterier, Platon, gröna bananer, vetenskapliga studier, kärlek och gurkmeja gemensamt?

Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Nu kommer också boken om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.

Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat - dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket - som du snart inte kommer att kunna vara utan.

All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak - ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja."

Den här boken, som vid tillfället hade nedsatt pris, slängde jag bara med i samband med en beställning av LCHF 2.0 fisk och grönt. Hade innan alltså inte den blekaste aning om att "Food Pharmacy" var en blogg administrerad av bokens författare Mia Clase och Lina Nertby Aurell. Efter att nu även ha kollat in bloggen, förstår jag bättre varför boken är skriven på det sätt den är. För inledningsvis måste jag erkänna att boken är något i stil med bloggen. I varje fall för mig blev det lite väl flamsigt och pladdrigt (accepterar nog sådant bättre på en blogg än i en faktabok från Bonnier), och dessutom vill jag varken via böcker eller på annat vis bli "tilltalad" som ett barn; "Kom bara ihåg att tänka på en liten regnbåge nästa gång du står där och stirrar in i kylen, så ska du se att det ordnar sig." Möjligen synkade inte min humor med bokens humor, där goda tarmbakterier benämns Luke Skywalkers och dåliga som Darth Vaders. Ok, nu har min inre surtant fått sagt sitt om den saken, vidare till allt det andra.

Författarnas "husgud" (märkligt) Stig Bengmark, som bokens fakta uppges vara underbyggd av, är alltså en professor i kirurgi som efter sin pension blivit någon slags kostguru med alltmer extrema åsikter vad gäller kost och hälsa. Vad gäller det extrema framkommer det ganska tydligt i boken också. Aldrig steka mat, aldrig ha ugnen högre än under 100 grader (cancerframkallande substanser bildas därutöver), helst fiskvegetarian, inga mejerier, inget mättat animaliskt fett (eller förstås mejerifett), helst rå mat, gärna baljväxter, soja verkar okej...

Mer fisk, mindre mängd kött och massor av grönsaker (med ett regelbundet inslag av råkost och gröna blad), så långt kan jag hålla med. Men att aldrig använda spisen och att ha ugnen på bara under 100 grader; hacka ner avokadokärnor och hela citroner (d.v.s. med endast det gula yttre på skalet borttaget) i smoothies, göra pesto på morotsblast, ersätta köttfärssåsen med linsröra. Hmm... det blir lite för underligt i min åsikt, dessutom tror jag inte det är så bra med för mycket baljväxter, om man alls skall äta det överhuvudtaget.

Mat skall väl även vara något lustfyllt och trivsamt, inte bara något som ständigt triggar igång alla ortorektiker (som jag är övertygad om att det finns gott om där ute idag). Hälsa är ju beroende av så mycket mer än goda tarmbakterier. Att ständigt bli uppstressad och orolig för att man kanske valt fel sorts mat (trots att man alltid försöker välja rätt), det är verkligen inte bra. Om nu recepten i boken inte direkt var någon höjdare i mitt tycke, så var däremot den fakta som framgick - genom allt babbel och extremism - faktiskt riktigt bra. Fått massor av bra tips och fick veta sådant jag tidigare inte visste, t.ex. att nötter skall förvaras i kylen för att fettet inte skall härskna. Nu står de i kylen.

Även om recepten alltså inte kändes så inspirerande, testades gurkmejadrycken i bokens inledande del. Gott var det inte, kanel skulle det vara i och mot slutet av boken blir man upplyst om att vanlig kanel innehåller ett ämne som är levertoxiskt. Det är Ceylonkanel författarna själva använder, knappast en sorts kanel man kan få tag på i en livsmedelsbutik på landsorten. Trevlig upplysning man fick sådär på sluttampen, att man mixat sig en toxisk "hälsosam" dryck. Inget för den ängslige. Ha ha! 😅

"Äta bör man annars dör man, äter gör man ändå dör man." (Fast egentligen handlar det ju om att den som är frisk inte vill bli sjuk och att den sjuke vill bli frisk, samt att vi innerligt önskar detta även för de närmsta och våra medmänniskor)

Förresten! Det "Hemliga extrakapitlet" i slutet var fantastiskt bra, tur att det kom med. Vad det handlar om får man ta reda på själv. För trots min negativa attityd ovan får man lära sig väldig mycket bra saker i den här boken och sammantaget tyckte jag faktiskt om den.

Betyg: 3/5

2 kommentarer:

  1. Förstår vad du menar. Det är såklart lite olika vilka typer av texter man förväntar sig på en blogg och i en faktabok. Så kan förstå att det blev lite märkligt med tonen. ^^;

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller så är det jag som inte hänger med i tiden längre... kan så vara. ;)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)