tisdag 18 april 2017

"Siden Sammet" av Maria Lang

Siden Sammet av Maria Lang. Beskrivning och bild hämtad från Goodreads:

"Siden. sammet, trasa. lump lyder barnramsan.
Och med siden börjar historien, siden i alla kvaliteter och nyanser, för det är på en modeateljé som kriminalkommisarie Wijk motvilligt avlägger ett besök. Motvilligt eftersom han tror att en så extremt kvinnlig miljö inte kan bjuda på någonting av intresse. Han får emellertid åtskilliga anledningar att ändra uppfattning. En anledning är en mannekäng som är vackrare än en flicka borde vara, en annan är en klänning i vitt siden som han vill att Camilla ska bära. Den tredje anledningen visar definitivt hur fel han har haft. Och när den fjärde blir uppdagad har han lärt sig att lyxen och flärden bara är ett raffinerat hölje som inte förmår dölja människornas inre ruttenhet och trasighet. Siden, sammet. Trasa. Lump."

Siden sammet (från 1964) hade jag något svagt minne av att ha läst tidigare (för väldigt länge sedan), även om handlingen inte direkt fäst sig, men så är det ju ofta med den här typen av böcker.

Hyfsad intrig, en bild av ett dåtida Stockholm (en hel del modehistoria vilket kan vara roligt att läsa för den som är intresserad av sådant), men ack vad man drunknade i utseendefixering, flärd, kreationer, alla dessa flotta tyger och klädes-attiraljer... intresset saknas hos mig. Av karaktärerna blev det utan tvekan sömmerskan Gunborg Ljung som gav störst behållning för hur hon framställdes. Rättfram, slagfärdig och rakt på sak utan krusiduller blev hon fort en favoritkaraktär.

Tappade lite fart en bit in i boken men tog mig såklart igenom för att slutföra deckargåtan. För det är ganska triviala böcker detta, som inte kräver så värst mycket tankeverksamhet, utan i stort sett är det ju bara rent lättsam underhållning. Fyller absolut sin funktion och är bra som omväxling emellanåt.

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)