onsdag 12 juli 2017

Sommarregn och Snösommar


Igår lässtart för Snösommar av Kristina Hård. Det gick i ett huj så var halva boken läst. Så ruggigt bra... men mer om det sen.😊

Väntan blev lång för oss som längtat efter denna uppföljare till Kleptomania.


Lite kort om Stockholm (sidan 115):

"Stadens nattaktivitet hade ökat anmärkningsvärt bara de senaste veckorna och det skrämde honom, men han visste inte riktigt hur han skulle beskriva det. Tills nyligen hade han varit sparsam i rapporterna till finansministern, men han hade uppmanats att bli utförligare och fyllt på med fler observationer. Han skrev inte rakt ut, men tankar på troll, knytt, och annat skit han inte ens hade namn på hade börjat dyka upp i huvudet. Han skiljde det som syntes och det som inte syntes. På det som var mänskligt, men ändå inte. Som han såg det höll staden på att invaderas och det var inte myspysiga tomtar.
    "Regeringen styr från Danmark", upprepade han. "Inbillar de sig i alla fall.""


Alltså, det här går ju inte, måste bara komplettera det här blogginlägget med ett - lite längre än kort - smakprov till (sidan 146... och kanske någon mindre spoilervarning är på plats):

..."Det han såg framför sig var inte längre det han mindes. Under den vykortsvackra snön låg en svårsmält brutalitet, som om landet Sverige hade råkat ut för en krigsförklaring från själva naturen.
    Alla forskarteorier om snön och kylan kändes med ens futtiga och som tagna ur luften. Universitetet och klimatorganisationer tävlade i att ha rätt, men eftersom det inte fanns statistik eller vedertagna fakta spretade teorierna åt alla håll. Global uppvärmning, förändringar i golfströmmen, solfläckar, en extrem vädernyck, varningar om förestående polförskjutning, vädersabotage eller helt enkelt att ryssen låg bakom.
    Inte heller hade någon av dessa så kallade seriösa forskare vågat sig på en förklaring om kommunikationskollapsen. Allt modernt, allt tekniskt som innehöll minsta lilla kretskort som hanterade ettor och nollor var fullständigt stendött innanför Sveriges gränser. Elförsörjningen fungerade inte, förbränningsmotorer skar sig och maskiner och apparater självdog. Batterier höll bara en bråkdel av utlovad livstid. Men framförallt hade ingen nämnt att det som pågick kändes magiskt, som om tiden frusit fast över Sverige.
    Trolskt."


Den tredje delen i den här fantasytrilogin Arvet efter Kaiser verkar vara planerad att ges ut kommande år. Det håller vi tummarna för. 👍Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)