måndag 5 maj 2014

"Doktor Sömn" av Stephen King

Doktor sömn av Stephen King


Hur gick det för Danny Torrance, efter att semesterhotellet Overlook där i Colorado brann ner? Ja, det får vi naturligtvis veta i senaste boken av Stephen King; ”Doktor Sömn”. 

Tycker man dessutom att det är spännande med parapsykologiska förmågor (långt utöver det vanliga) så är det ett plus. Detta är ännu en ”bladvändare” av King.
Som barn får Danny hjälp att hantera sina förmågor av Dick Hallorann (Overlooks köksmästare – om ni minns?). Senare går det dock snett för Dan (Danny) och han blir alkoholist. Genom en flytt och ett arbete, som han slutligen klarar av att behålla, lyckas han bli kvitt sitt missbruk. Även de övernaturliga synerna och den telepatiska förmågan blir med tiden för honom bättre bemästrade.
En parallellhistoria handlar om en flicka (Abra) som redan som liten upptäcks ha oanade förmågor i samma stil som Danny och lyckas på så vis även få kontakt med honom, på telepatisk väg. Denna kontakt visar sig så småningom bli värdefull, då problem uppstår. Problemen i det här fallet handlar om en grupp ”människor” (”Den sanna knuten”) som livnär sig på själar och på samma vis som vampyrer därav skänks evigt liv. Själarna skall vara av ett visst slag, d.v.s. från barn med liknande förmågor som Abra. Naturligtvis blir Abra (med sin extremt stora parapsykologiska förmåga) ”Den sanna knutens” jaktbyte och hon tar kontakt med Dan för att få hjälp.
”Varsel” (”The Shining”) var den första bok jag läste av Stephen King, någon gång i början av 80-talet. Filmen (av Kubrick) var – som så ofta är fallet – inte alls lika bra som boken, men det är väl oftast filmen de flesta känner till. Har man inte läst boken – gör då det, och fortsätt sen med ”Doctor Sleep”! För min del kommer jag att försöka ”läsa ikapp” det jag missat av King de senaste 20-30 åren, och; ”22/11 1963″ ligger nog nära till hands att fortsätta med då.
Betyg:
* * * *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).