söndag 25 maj 2014

"Foucaults pendel" av Umberto Eco

Foucaults pendel av Umberto Eco
Vi får följa huvudpersonen Casaubon, till att börja med universitetsstuderande, som genom ett seminarium i medeltidshistoria särskilt uppmärksammar processen mot tempelherrarna och gör det till sitt ämne för avhandling.

Tempelherrarna, en orden av munk-riddare, kanske tänker vi oss dem som "Graalens väktare" eller "Kristi fattiga riddare", och gör associationer till frimurarna? På den franske kungen Filip IV's order greps medlemmarna år 1307, anklagade för kätteri. Detta skedde fredagen den 13 oktober (upphovet till "otursdagen"?). Orden upplöstes 1312 och stormästaren Jacques de Molay, tillsammans med ett par andra medlemmar, brändes på bål 1314.
Att denna legendomsusade orden är ett lämpligt ämne för böcker och filmer är väl inte så konstigt, kanske har vi läst om dem i Dan Browns "Da Vinci-koden" eller blivit uppmärksammade om deras forna existens genom populära äventyrsfilmer, typ National Treasure och Indiana Jones?

Lever tempelriddarorden kvar i dold form? Ja, det är en del av de undersökningar som inleds då Casaubon, med anledning av sin doktorsavhandling om tempelherrarna, kommer i kontakt med den 15 år äldre förlagsmedarbetaren Belbo i slutet av 1972. Tillsammans med ytterligare en förlagsmedarbetare Diotallevi, påbörjas under initiativ av förlagets administrativa chef Garamond, ett arbete att genom lösryckta ledtrådar skapa en lögn som sanning. Det är de ockulta sällskapen som studeras, och på låtsas gör de tre upp en plan som skall avslöja dess avsikter att ta över världsherraväldet.

Självklart visar det sig vara risky business. Det hela leder till en upplösning som utspelar sig midsommarafton 1984 på teknikmuseét Conservatoire des Arts et Métiers i Paris.

"...initiationen är att lära sig att aldrig stanna, man skalar universum som man skalar en lök och en lök är bara skal, vi kan föreställa oss en oändlig lök som har centrum överallt och omkretsen ingenstans eller gjort efter Möbius band.
Den sanne invigde är den som vet att den mest verksamma bland hemligheter är en hemlighet utan innehåll, därför att ingen fiende kommer att lyckas få honom att bekänna den, ingen av hans trogna att lura ur honom den."... 
(Sid. 625 i Foucaults pendel av Umberto Eco)

Betyg:
* * * * *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).