tisdag 8 juli 2014

"Katedralen vid havet" av Ildefonso Falcones

"Katedralen vid havet"
av Ildefonso Falcones
Arnau kommer som liten med sin far till Barcelona på 1300-talet. Under hela hans liv kommer sen mycket att kretsa kring uppbyggandet av katedralen Santa Maria del Mar (länken går till wikipedia och katedralens interiörbild där är ganska fantastisk). Arnaus färd från fattigdom till rikedom blir strapatsrik och dramatisk.

Fiktiva livsöden vävs samman med verklig historia i ett medeltida Barcelona. Det handlar om en tid av stora sociala orättvisor; feodalherrarnas och adelns brutala grymma utnyttjande/trakasserande av "jordens trälar" de livegna bönderna; den fattiga människans rättslöshet.

Religionens makt är stor, liksom även de religiösa fördomarna; utnyttjandet och förtrycket av judar och de rent morbida påhittade anklagelserna mot detta folk. Inkvisitionens processer på sin tid är ju också svåra att idag förstå hur de kunde förekomma, i bokens sista del vävs även detta in i handlingen.

Pestens härjningar och krigen skördade liv, och visst kan medeltiden verkligen tyckas mörk av ondska; överhetens förtryck mot folket, farsoter, fattigdom och elände. Men mitt i allt finns där ljus, t.ex. i form av "folkets egen kyrka"; Santa Maria del Mar och Barcelonas "folkarmé" (för folkets rätt att skipa rättvisa för de medborgare som befinner sig i nöd).

"Katedralen vid havet" är en riktigt spännande, gediget underbyggd och välskriven historisk äventyrsroman. Även efterordet är mycket bra och förklarande - ett bra avslut på en bra bok. Detta lär vara författarens (född och uppvuxen i Barcelona, utbildad advokat) debutroman som direkt gjorde succé i Spanien och senare även i resten av Europa.

Betyg: 5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)