fredag 15 augusti 2014

"Flykten från läger 14" av Blaine Harden

"Flykten från läger 14" av Blaine Harden
Kort och gott: Läs den!

En otroligt gripande sann historia i nutid, som man bara önskar blev läst av så många som möjligt.

Författaren och journalisten Blaine Harden återger skickligt en ung människas berättelse om en uppväxt i ett nordkoreanskt arbetsläger, flykten därifrån och sen hans inte oväntat svåra anpassning till den fria världen utanför. Man får även en riktigt bra förklaring till bakgrunden och omständigheterna kring Syd- och Nordkorea, Kina, USA. D.v.s varför det ser ut som det gör, varför så lite görs för att komma tillrätta med dessa enormt grymma brott mot mänskliga rättigheter som pågått så länge och fortfarande pågår i detta ofattbara land. Den här boken borde vara superviktig för att omvärlden skall få upp ögonen för vad som händer i Nordkorea och ju fler som läser desto bättre borde det ju vara.

Shin Dong-huyk föddes -82 i läger 14, ett arbetsläger bakom höga elstängsel och patrullerande vakter. Det blev en uppväxt och prägling i en miljö som bestod av misär, ständigt närvarande svält, ständig vaksamhet, total lydnad, övervakning och angiveri, hotande terror, tortyr och död, ett normaliserande av en onormal tillvaro i total avsaknad av empati och medkänsla.

Genom en ny medfånge blir Shin mer medveten om världen utanför och lyckas på ett mirakulöst vis fly detta hårt kontrollerade arbetsläger den 2 januari 2005. Tar sig till slut över gränsen till Kina, vidare till Sydkorea och sen USA, där han i Torrance, Kalifornien kommer i kontakt med människorättsgruppen LiNK - Liberty in North Korea - (flyttade dock senare tillbaka till Sydkorea 2011).

Boken som gavs ut 2012 blev en internationell bästsäljare, översatt på 19 språk (svensköversatt utgåva från 2013).

"Flykten från läger 14" av Blaine Harden - en häpnadsväckande skildring och sann förfärande nutidshistoria.

Betyg:
* * * * *

Länk till: Amnesty.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).