torsdag 18 september 2014

"Mississippi" av Hillary Jordan

"Mississippi"
av Hillary Jordan
Här har vi en författares debutroman och som sådan minnesvärd i sitt slag. Rekommenderar verkligen den här boken, skulle även kunna tänka mig att den passar bra att läsa i en läsecirkel - det finns till och med diskussionsfrågor färdiga längst bak i boken kring handlingen. Boken tar upp rasism på många nivåer och den känns på så vis aktuell (då chockfasen inte riktigt lagt sig efter årets svenska valresultat). Ibland tycks steget oroande kort från en första antydning till ren extremism, därav så mycket större anledning att ta den där antydningen på största allvar, innan det går för långt. Tror på något vis alla har ett slags ansvar för att förhindra en felaktig utveckling och lära av vad som varit.

Handlingen äger rum tiden efter andra världskriget. Henry McAllan köper en bomullsfarm i Mississippi-deltat, dit han, hans hustru Laura och deras två små döttrar flyttar.

Utifrån de olika personerna som befolkar berättelsen, får vi deras olika perspektiv på händelseutvecklingen. Det växlar mellan 6 röster: Henry (ny ägare av gården "Mudbound" = ung. bunden till leran), Laura (Henrys hustru), Jamie (Henrys yngre bror - hemkommande, krigstraumatiserad), Hap (arrendator), Florence (Haps hustru och Lauras blivande hemhjälp - barnmorska), Ronsel (Haps och Florences son - hemkommande, krigstraumatiserad). Den elake rasistiske Pappi (Henrys och Jamies far - inneboende hos Henry och Laura) är dock en huvudperson vi slipper som berättarröst.

Hur oerhört grymt afroamerikaner i södern särbehandlades visar verkligen prov på intolerans och fördomsfullhet, på allt elände och mänskliga tragedier som blir dess följd.

Längst bak i boken finns även en intervju. På frågan till författaren om rekommenderade böcker, behandlande den här tiden av Amerikas historia, nämns bland författarnamnen även William Faulkner (från Mississippi), som vi kanske känner igen som Nobelpristagare i litteratur 1949 (utdelat 1950). Den amerikanska söderns rasproblem och inbördeskrigets följder lär vara ofta förekommande i hans romaner. Tror dock att det inte är det mest lättillgängliga man kan läsa.

Hillary Jordans "Mississippi" är däremot en lättläst bok med bra driv, spännande, engagerande och svår att lägga ifrån sig. Läs den.

Betyg:
* * * * *Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)