tisdag 14 oktober 2014

"Den nionde insikten" av James Redfield

Den nionde insikten - The Celestine Prophecy
James Redfield
Det började ganska bra, trodde eventuellt det kunde bli riktigt spännande och intressant, men ibland bedrar man sig. Läste igenom hela boken, men kan inte känna att det är en bok jag skulle rekommendera, inte ens för de nyandligt sinnade (vilka man kan ana menades ha varit själva "målgruppen" av läsare, då år 1993 när den först publicerades).

Att boken skulle ha växt till att bli en regelrätt kultbok kan vara lite svårt att förstå. Men samtidigt fanns det nog så där på den tiden, inför ett nytt årtusende, ganska många fritt svävande tankar och idéer om hur den kommande tiden skulle bli. Tänk så mycket fantastiskt fantasifull fiktion detta millennieskifte och tiden därefter egentligen skapade!

Men med facit i hand, hur mycket "medvetandeförändring" blev det, egentligen? Allt rullar på som förut; mycket pengar är fortfarande ett bevis på maktfullkomlighet, människor tycks fortfarande sträva efter de materiella värdena som om devisen "den som har flest prylar när den dör vinner" fortfarande var högst aktuell, trakasserier i stort och smått förekommer i skiftande miljöer där omkringvarande vänder bort blicken, folk flyr som aldrig förr krig och elände när mäktiga män söker vinning genom våld, naturvärden och klimatförändringar har ett försvinnande litet utrymme i den politiska agendan. Så var det, så är det, så kommer det alltid att förbli? Nej, det är klart, visst hoppas man på bot och bättring, är det något här i världen som man tycker sig tro kommer att förbli, så är det väl just: Hoppet.

I den nionde insikten handlar det om nio gamla dokument från den mystiskt utplånade mayakulturen som bl.a. huvudpersonen är inbegripen i att finna och lära av för att nå en högre andlig visdom samt kunskap om hur vår gamla värld skall komma att överleva människan. Bokens "andliga lära" tycks ämnas nötas in hos läsaren genom grundliga repetitioner. Den är skriven i en utpräglad jag-form som blir ganska tröttsam i längden. Själva äventyret (som i den miljö den utspelas faktiskt kunde ha varit riktigt spännande) dväljs tyvärr i all pratig "undervisning". Fastnade hela tiden, tanken svävade ibland bort mot annat när det blev tråkigt och stycken fick läsas om.

Visst finns det även uppföljare till den här boken. Även en tionde och elfte insikt finns för den som är intresserad, liksom en filmatisering av den nionde. Tror dock jag själv står över.

Betonar som vanligt att åsikterna bara är mina egna och att vi ofta har väldigt olika smak när det gäller böcker. Är övertygad om att författaren lagt ned stor möda på denna bok som visade sig bli en sådan mäkta populär bestseller och att många säkert även fortfarande skulle uppskatta samt ha behållning av att läsa den ännu.

Betyg:
* *

1 kommentar:

  1. Tack för varningen. Har svårt för nyandlighet överlag så ska hålla mig långt borta från den här :)

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)