söndag 7 december 2014

En smakebit på søndag: Ringens gåta


Genom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ta del av små textutdrag hämtade från böcker som för närvarande läses, samt även själva bjuda på en sådan.

Smakebit på søndag hämtas här hos mig från "Ringens gåta", ännu en lysande roman med handling ur historisk tid av Elisabet Nemert. Detta är den 6:e delen (fristående) i Historiska Medias serie "Släkten".

Kung Johan Sverkersson dog (ogift och barnlös) sotdöden den 10 mars 1222 på Visingsö och begravdes i Alvastra. Den "sverkerska ätten" var på manssidan därmed avslutad. Ny kandidat blev minderårige Erik Eriksson och kröningen i Strängnäs har ägt rum (okänt datum - "senast 31 juli 1224" uppger en del historieböcker). Från Erikskrönikan är det ju sen förstås benämningen "Erik läspe och halte" kommer ifrån. Riksråd styrde under Eriks tid som minderårig och vid den tidpunkten tänker Ingrid Ylva bland annat på sonen Birger (som kommit att inta en beskyddarroll för den unge kung Erik):

"Kungen, som fått öknamnet Erik läspe och halte, på grund av att han led av ett talfel och var halt, var helt i händerna på det styrande rådet. Och han behövde alla vänner han kunde få.
I tanken var hon ute på Visingsö, sökte sin yngste son. Och till sin lättnad kände hon att med Birger var allt gott, det var inte han som varit källan till hennes sömnlöshet. Det var något annat som jagat den rogivande sömnen på flykten."
(Sid. 139 "Ringens gåta" av Elisabet Nemert)

Baksidestext:
"En varm sommardag 1220 är änkan Kristina Minnesköld på väg hem till gården Bjälbo. Hon har rest långt, över vatten och genom skog, tillsammans med sin hird och sina två små barn. Plötsligt blir de överfallna på skogsstigen och familjens öde ändras på ett ögonblick. Dottern Helena ser hur modern träffas av en pil och befarar det värsta. Hon flyr. När Helena vaknar upp nästa dag har skräcken fått henne att glömma allt: sin barndom, sin familj och sitt förflutna. Det enda hon minns nu är sitt förnamn.
Ringens gåta skildrar när ett löst sammanhållet rike under den mäktige Birger Jarl blir ett enat land. Det är en gripande berättelse om grymhet och svek, om makthunger och lojalitet, om heder och vänskap. Och där den största kraften är kärleken."14 kommentarer:

 1. Jag har läst några böcker i Släkten, men inte de senaste. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Jeg har ikke lest noe av Nemert, men skjønner at hun skriver historiske romaner. Det kan være bra, så tusen takk for smakebiten i dag!

  SvaraRadera
 3. Jag måste snart börja läsa den här serien. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Tack för en trevlig smakbit. Historiska böcker är alltid intressanta att läsa.

  SvaraRadera
 5. Alltså det är lite kul det här, för det är jag som just nu skriver på sjunde delen i serien.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 7. Det hørtes ut som både en spennende og en interessant bok. Ønsker deg en fin adventssøndag!

  SvaraRadera
 8. Jag läste ett par böcker u den här serien. Jag ska nog fortsätta med serien också, någon gång.

  SvaraRadera
 9. Å ge mig mer tid, jag vill verkligen läsa denna serie

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig söndagskväll!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten! Den här serien är jag sugen på att läsa, behöver bara lite mer tid. ;)

  SvaraRadera
 12. Funderar på att plocka upp den här serien så småningom :)

  SvaraRadera
 13. Tack för smakbiten :) Ha en bra andra adventskväll!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).