måndag 1 december 2014

"Skymningssång i Kalahari - hur människan bytte tillvaro" av Lasse Berg

"Skymningssång i Kalahari
hur människan bytte tillvaro"
Lasse Berg 
Magnifikt och heltäckande!

Otroligt  intressant om människans väg genom tiden, allt sedan begynnelsen fram till nutid. Hur vi genom tiden anpassat oss till det det nuvarande sättet att leva, på gott och ont, hur normalt eller onormalt det än har blivit för oss. Från en tillvaro miljoner år tillbaka då människan levde som jämlik och fredlig samlare, folkförflyttningar, livsstilsförändringar genom att vi började bruka jorden, domesticerade djur, fram till skapandet av civilisation, städer, krig och ojämlikhet, exploatering, hur vi fick alltmer bråttom.

Lasse Berg har världen över samlat kunskap om varifrån människan kommer, hur vi en gång levde, genom sina resor till olika platser, urbefolkningar och möten med vetenskapsmän skapas en klarare bild som sätter in människan i ett större sammanhang med tidsperspektiv. Många aha-upplevelser garanteras, bitar faller på plats.

Frågor som besvaras är; vilket liv vi egentligen är gjorda för och hur vi borde leva för att känna oss tillfreds. Gillar verkligen tanken på att vi som människor (om vi nu inte skulle strida mot vår inre natur) egentligen skulle vara jämlika överlag. Själv tänker jag då lite på skoj att varken Feministiskt initiativ, Pensionärspartiet eller Rädda barnen skulle behövas längre - utan alla skulle vara lika mycket värda, ingen stå över den andra, ingens rättigheter skulle accepteras att bli kränkta. Krig och våld mot varandra skulle heller inte förekomma - tänk om vi kunde ta fasta på det! Glöm sen översittarchefen med misstänkt psykopatiska drag - chefer existerade inte bland våra förfäder för miljoner år sedan, är egentligen heller inte naturligt för oss idag.

Innerst inne är homo sapiens vänliga, goda, vi delar med oss till varandra, mår väl av att ta det lugnt, småprata, vara hjälpsamma, tycker om att samarbeta, känna solidaritet och empati, gillar att se andra glada. Homo sapiens mår som bäst av att vara snälla mot varandra. Ja! :)

En varning utfärdas angående avsnittet; "Hemma hos Hobbes" som handlar om folkmorden i Rwanda (utfört av kristna fundamentalister). Själv blir jag aldrig berörd av att läsa fiktion i skräckgenren, men då det som här handlar om verkligheten var detta avsnitt klart mardrömsframkallande och bör nog helst inte läsas (såsom jag tyvärr gjorde) innan man skall sova.

Slutligen: Missa inte den här boken, alla borde läsa den.

Själv skulle jag nu vilja läsa den första delen; "Gryning över Kalahari: hur människan blev människa" (2012) och den sista tredje delen; "Ut ur Kalahari: drömmen om det goda livet" (2014).

Betyg: 5/5


1 kommentar:

  1. Det var framförallt den hoppfulla bilden av människans natur som jag tog med mig från boken, men det är lite svårt att hålla fast vid den ibland :(

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)